torsdag 24 november 2011

Ambivalensen

Jag har skrivit under många år. Jag har aldrig skrivit färdigt något utan alltid skrivit noveller som jag alltid kan hitta förbättringsområden på, varje gång jag plockar upp dom ur byrålådan, och därför haft svårt att kalla färdiga. En kompis kallar mig för sönderpillaren efter att vi pluggade tillsammans och jag aldrig var nöjd med mina hemtentor eller de uppsatser vi jobbade med utan alltid hittade saker jag kunde förbättra. Förra hösten bestämde jag mig för att jag skulle skriva klart något. Jag tog något enkelt, en mycket simpel historia. Övernaturlig, lite läskig och med lite kärlek i.

Bra.

Jag skrev inte för att bli publicerad utan skrev för min egen skull, för att komma till "the end" Jag hade ett färdigt råmanus vid årsskiftet.

Hurra!

Den simpla storyn förvandlades till en mer kompicerad story och vidare till en trilogi där många kryptiska saker som hände påverkade saker man inte förstod eller att andra bokens händelser påverkade första boken på ett sätt som man när man läste första boken kunde ana. Allt för att man skulle få svar på frågor i andra boken och ytterligare frågor i sista boken som skulle ge den fruktansvärda aha-upplevelsen som jag sökte.

I somras bestämde jag mig för att jag inte skrev för byrålådan längre utan faktiskt för att bli publicerad. Jag har promotat min bok en aning, jag älskar min Alvhilda och har trott på henne. Hon är ju underbar.

Som jag beskrev för en vän "Det är som om du läst världens bästa bok och vill att andra också ska få läsa den. Det är inte av egoistiska skäl för att jag vill bli publicerad, det är av solidariska skäl, andra ska också få uppleva detta, lära känna Alvhilda."

Nu i veckan har jag börjat kolla på förlag, vilka förlag som är för min Alvhilda och vilka som går bort. Jag har läst igenom vad de kräver på de olika förlagen och jag har läst igenom vad andra författare och författarwannabees har sagt om processen som i mångt och mycket verkar förödande för mångas självförtroende och nu har jag krupit ihop till den där ursäktande lilla bollen, inombords, igen.

Frågan poppar upp i mitt huvud:
Tänk om dom inte gillar henne, tänk om dom inte förstår min Alvhilda?

Någon måste nog låsa min byrålåda och slänga bort nyckeln så jag inte kan lägga ner henne där.

6 kommentarer:

 1. Skriv klart alla tre böckerna innan du ger dig på st försöka få de publicerade är mitt tips. Risken finns att du annars tappar sugen om du börjar gå nej. Nej kommer du säkert få för det verkar vara rätt vanligt men har du tur så finns nån där och säger ja. Jag gillar Alvhilda och det finns det säkert fler som gör om du är lite envis så hon får en chans.

  SvaraRadera
 2. Jag har faktiskt gått i de tankarna också men samtidigt är jag lite otålig samtidigt som jag är lite orolig.

  SvaraRadera
 3. Ibland tänker jag att vissa händelser, uppslag, idéer passar bättre i novellform. Jag vet ju inte om det är så med din Alvhilda, men tänker nu, utan att veta särskilt mycket, egentligen inget alls om din Alvhida, men att du kanske skulle kunna presentera henne i en kortnovell för något förlag och på så sätt få veta om det finns intresse för en fortsättning.
  En tanke som kom till mig bara.

  SvaraRadera
 4. Jag tror att tvivel alltid kommer att dyka upp då och då, samtidigt tror jag att man ska tro på sin egen känsla när den säger att det man skriver är bra.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 5. dhea: Denna idén passar inte som novell eftersom den är lite för komplex för att få plats i så liten skala. Problemet är nog inte längden för den är nästan klar. Eller ja, två tredjedelar är redan skriven, nästan två hundra sidor. Det hela har att göra med mig själv och mitt skrivarsjälvförtroende. Jag har tränat genom att skicka in några noveller till tävlingar men jag har aldrig vunnit något vilket kanske inte direkt boostar mitt självförtroende, men jag är ju inte ensam om att skicka in.

  Anneli: mitt självförtroende inom skrivande är väldigt ombytligt. Ensam i min kammare är jag kung men så fort jag blandar in någon annan i mitt kungarike blir jag ursäktande och känner mig otillräcklig.

  SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive