Bedömningskriterier

När jag tittar på genus i en bok eller film kommer jag utgå ifrån:
 • Antal kvinnor, när de presenteras, deras personlighet, stereotyper (offer, förövare, hjälte etc.), Russotestet som jag även kommer använda på heterosexuella utifrån förväntan på grund av kön och hur långt in i boken/filmen Bechdeltestet uppfylls om det alls gör det.
 • Antal män, när de presenteras, deras personlighet, stereotyper (offer, förövare, hjälte etc.), Russotestet och hur långt in i boken/filmen Bechdeltestet uppfylls. 
 • Jag har valt att använda mig av Bechdeltestet på både män och kvinnor för att både kunna göra en jämförelse eller för att kunna belysa om en bok har en motsatt representation. 
 • Jag kommer se på relationer mellan kvinnor och kvinnor, mellan män och män, mäns relation till kvinnor och kvinnors relation till män. 

När jag tittar på etnicitet i en bok eller film kommer jag utgå ifrån följande:
Eftersom jag kommer att analysera även episk fantasy och science fiction kommer jag först få avgöra vad som utgör normen i fråga om etnicitet. Efter det kommer jag att använda mig av följande frågeställning
 • Innehåller boken eller filmen någon med avvikande etnisk bakgrund i fråga om utseende, kultur eller religion?
 • Medverkar karaktären endast för att definiera en etnisk identitet som annorlunda från normen eller är deras person lika unik och kan särskiljas från andra karaktärer på samma villkor som de inom normen?
 • Är personen stereotypt beskriven.
 • Är personen invävd i plotten på ett sådant sätt att historien blir påverkad om man tar bort den? Karaktären är alltså inte bara där för att vara en excentrisk krydda byggd på stereotypa karaktärsdrag.
När jag tittar på samhällsbilden i en bok eller film kommer jag utgå ifrån:
 • Var utspelar sig handlingen i fråga om samhällsklass och stadsbild? Hur framställs detta?
 • Vilken samhällsklass är det som representeras? Hur framställs den?
 • Framställs fler samhällsklasser? På vilket sätt framställs dem i jämförelse med den som ligger i fokus?
Betyget jag sätter kommer vara grundat utifrån två tiopoängsskalor, en var för Genus och Etnicitet.  I dagsläget kommer jag endast använda mig av den samhälleliga bilden för att kunna placera boken eller filmen och analysera tillsammans med genus och etnecitet. De sammanlagda poängen som Genusanalysen och den Etniska analysen ger kommer jag dela på fyra, för att kunna ge boken eller filmen en poäng på en femgradig skala.

Jag vill poängtera att detta inte på något sätt säger om en bok är bra eller inte, det säger inte heller något om själva kvalitén av boken. Det jag vill belysa och undersöka är hur balansen av kvinnliga vs manliga karaktärer ser ut, hur representationen av människor med annan sexuell läggning än hetero ser ut samt vilken bild av människor med annan etnicitet än normen.

2 kommentarer:

 1. Hej Pernilla!

  Väldigt spännande projekt. Så otroligt välbehövligt både vad gäller filmer och böcker!
  Jag skulle vilja tipsa om Elin Säfströms debutroman En Väktares Bekännelser. Det är Urban Fantasy i Stockholmsmiljö om 15-åriga Tilda, hennes "gamla visa mästare" (mormor), bästa vän Imane, föremålet för hennes begär (Hakim) m.fl. Jag tycker att det är en underbar bok och är väldigt nyfiken på exakt hur högt den slår på dina genus- och etnicitets-skalor.
  Med vänlig hälsning,
  Peter Csaszti

  SvaraRadera
 2. http://lillapiratforlaget.se/bocker/en-vaktarens-bekannelser/

  SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive