tisdag 21 april 2015

Nogrom dog

Idag kommer min trogna följeslagare att bli The Shining-muggen "All work an no play makes Jack a dull boy".
Muggen i sig har inte någon spännande historia, den är köpt på Akademibokhandeln i Marieberg och anledningen är enkel; det går inte att passera en sådan mugg utan att köpa den (om man inte äger en redan vill säga). Om vi bortser från den snygga röda färgen och att en skrivmaskin i sig är passande för mig eftersom jag har skrivande som både intresse och förhoppningsvis framtida yrke, så är det en fantastisk författare och en fantastisk film som den hänvisar till.

Stephen King är en stor författare, en som många anser vara av den sämre sorten medan andra hyllar honom. Jag tycker han har skrivit många av de bästa historierna jag både läst och sett som film. Jag har läst långt ifrån så mycket som jag vill läsa av honom och det mesta jag läst är av de äldre böckerna, något jag har förstått kanske är den era av hans skrivande som jag ska hålla mig till. Han har skrivit, förutom romaner, en av de bästa skrivhandböckerna jag hittat. Eftersom jag är ett stort Stephen King-fan tyckte jag väldigt mycket om avsnitten då han berättar om sitt liv och sitt eget skrivande men det allra bästa var ändå hans ingående förklaring av skrivandets hantverk. Han talar mycket om verktygslådan som man ska fylla med de olika verktyg som behövs för att bygga en historia. Språket, grammatiken, gestaltningen, miljöbeskrivningar, blanda annat. Det allra viktigaste som han skrev som träffade precis rätt hos mig var - skriv dåligt!

Mitt problem var att jag alltid skulle läsa det jag skrivit, innan jag var klar. jag petade, rättade, ändrade och tappade fokus helt när jag skrev. Det innebar att jag aldrig blev klar med något råmanus, jag pillade och tappade tron på mig själv. Det han skrev var - det är bättre att ha ett dåligt råmanus än inget råmanus alls. Ta redigeringen när du är klar med råmanuset, inte innan. Det var efter det jag blev klar med mitt första råmanus, som blev till första boken av Alvhildatrilogin. Dagens syssla - att rätta redaktörens kommentarer i andra manuset i Alvhildatrilogin. Därför passar en mugg med en skrivmaskin som refererar till en bok som är skriven av en av mina förebilder i författarvärlden.
God morgon nogrom doG


Some places are like people: some shine and some don't.

2 kommentarer:

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive