söndag 22 mars 2015

Förvandlingen

Jag har tidigare berättat om vårt nya fantastiska kök. Självklart var det något annat som helt enkelt fick stryka på foten för detta kök, och det är dotterns rum. Hon bodde ett bra tag i en skrubb innanför köket, det var inte långt ifrån att vi började kalla henne lilla pigan. När hon fick hela köksutrymmet var det fortfarande inte ett mysigt sovrum eftersom spåren efter det gamla köket fortfarande tog över intrycket. Därför gjorde vi en rejäl make over, förra veckan. Det var kakel på väggarna, skorstensstocken syntes och flagade oroande, mattan hade gamla ingrodda streck efter de gamla köksskåpen. Köket var inte renoverat sedan åttiotalet så det fanns en del avlagringar efter skafferi och moduler.


Eftersom det var väldigt lyhört mellan det nya köket och dotterns rum öppnade vi väggen som visade sig vara helt tom. Inget ljudisolerande material över huvud taget (det var en serveringsgång där när huset byggdes). Därför fyllde vi den med Alvhildaböcker för att dämpa ljudet. Sedan spacklade vi och tapetserade den väggen. Tanken var att vi skulle målat de andra väggarna lila ovanpå väggbeklädnaden, men när vi började göra underarbetet kom vi fram till att vi skulle tjäna både tid och ork på att bara ta bort väggbeklädnaden och måla direkt på den fantastiskt snygga trästommen. Det var inte spikbrist i landet när de började bygga huset men vi funderar på om det blev det efter. Den mängd spik som gömde sig i väggbeklädnaden var helt enorm. Dottern var med och hamrade, målade och pysslade där hon kunde. Över skorstensstocken satte vi en rejäl formplywood med metallbeslag vid golv och tak. Vi rev bort den gamla mattan och ersatte med ett mörkt klickgolv.

Dottern var mycket bestämd på att hon skulle ha kvar de gamla köksskåpen som suttit över diskbänken. Eftersom hennes mamma är så snäll fick hon ha det, men det krävdes extra jobb. Jag började med att tömma skåpet på hyllor och fästen. Metallfästena togs ut och sprayades med svart billackeringsfärg. Alla hyllor och stommar slipades så att den glatta ytan blev uppruggad. Behöver jag berätta att gamla kökshyllor som varit välanvända under drygt tjugo år, kanske rent av trettio, närmre fyrtio, luktar riktigt snuskigt när de slipas? Sedan målades allt med en häftgrund, två lager, och sedan med svart färg, två lager. Sist men inte minst tapetserade vi längst in, med samma tapet som fondväggen i rummet skulle ha. Dottern ville ha ett lila och svart rum, så de var de färgerna vi laborerade med.
Här kan ni se förvandlingen, vi känner oss nöjda. Hela rumsförvandlingen (om man inte räknar med köksbygget utan bara den här renoveringen av dotterns rum från det som var till det som är idag) kostade under tio tusen kronor. Det kostade däremot mycket engagemang och rå viljestyrka. Vi slet från åtta på morgonen till ungefär midnatt varje dag i drygt en vecka. Allt tar så mycket längre tid än vad man tror. Dottern sa innan vi började att hon ville att vi skulle ringa fixa rummet från barnkanalen men nu när vi väl är klara är hon övertygad att de aldrig skulle lyckats göra ett lika perfekt rum. Något som var viktigt för oss var att rummet inte skulle bli barnsligt. Hon är tio år och går från barn till tonåring snart, rummet ska hålla genom hela puberteten.

Här är det färdiga resultatet. Hon har två fönster varav ett skall bort. Det har vi täckt med stora lila mörkläggningsgardiner för att ta bort insynen till rummet från entréverandan. Bilderna är lite olika mycket möblerade eftersom de är tagna vid olika färdigfaser. Under de svarta hyllorna som nu gått från att vara kökshyllor till att vara bokhyllor, har hon en skänk med utfällbar skrivskiva. Den skall målas om i sommar eftersom den är relativt sliten och behöver en liten uppiffning. Hon fick en kristallkrona som belysning. Bara den krävde en halv dags jakt, eftersom vi utsett Ikeas kristallkrona till hennes för några månader sedan, men nu när vi var där var den slut. Vi jagade därför runt en stund innan vi bestämde oss för den här som kostade 795 kronor på K-rauta. Tapeten och väggfärgen är köpta på Rusta, golvet på Byggmax och alla möbler är antingen köpta begagnade eller ärvda.

Det här är alltså en stor anledning till att jag inte skrivit något här. Det, och att appen i mobilen inte verkar fungera, så jag kan inte göra några spontana inlägg utan att logga in på datorn. Det händer däremot lite mer inne på Instagram, ungefär hela tiden. Veckan efter det här arbetet hade jag en hel del plugg och manus att ta igen och syntes därför inte här då heller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive