söndag 11 januari 2015

Teveserier under 2014 i Bloggjerkan

Så där, då var det bloggjerka igen, eller ja, jag är väl ute i lite väl sena laget eftersom frågan kom ut i fredags. Frågan är i alla fall som följer:

Finns det någon tv-serie (eller hur många som helst) som du såg 2014 (eller åtminstone påbörjade förra året) som du skulle kunna tipsa om?

Bild lånad från stolen childe
Jag har verkligen klurat på den här frågan och haft svårt för att svara på den. När jag tänkte igenom mitt serieår från förra året så var det framförallt serier jag börjat följa tidigare som jag fortsatt med, så som Supernatural och Doctor who. Jag påbörjade American horrorstory men fastnade inte så jag såg aldrig klart, jag gör ett nytt försök nu tillsammans med maken för han kanske kan vara en sporre. Det var ju inte dåligt, jag fastnade bara inte, vilket jag anser att jag borde gjort.

Bild lånad från IMDb
Jag och maken har plöjt igenom hela Twin Peaks så vi är up to date inför nylanseringen och fortsättningen som kommer i höst. Det är ju inte en ny serie men jag kan med varm hand rekommendera den till alla som är för unga för att ha varit med i första svängen, eller de som inte sett den sedan det begav sig för tjugofem år sedan, för den är fortfarande riktigt bra. Känns i mångt och mycket tidlös eftersom kläderna inte är så tidsenliga utan rätt så utspejsade för alla tider. Bilderna är vackra, musiken är fantastisk och historien är rolig.

Efter mycket tänkande och frågor till min omgivning kom jag fram till att jag faktiskt påbörjat två serier under 2014 varav den ena är avslutad och den andra väntar jag otåligt på fortsättningen av.

Bild lånad från IMDb
Den första är Battlestar galactica. Den kan jag verkligen rekommendera till alla scifiälskare där ute. Den är inte så där ren och prydlig som Star trek, utan mer skitig och hard core. Människorna håller på att bli utplånade av robotar de själva skapat och flyr för att hitta en ny planet att bygga upp sitt släkte på. Det är många starka kvinnor och den är i mångt och mycket inte så könsstereotyp. Samtidigt finns det väl vissa små detaljer som jag kunde haka upp mig på när det gällde den frågan, men i mångt och mycket tycker jag att det klarar ett genustest rätt så bra. Serien är avslutad så man blir inte fast i något som kan bli en evighetsmaskin. Vad ni än gör, börja med de två långa avsnitten, halvfilmerna, och hoppa inte in i serien direkt, då kan man bli lite frustrerad. Den börjar nämligen med en "Previusly on Battlestar galactica" och sedan fattar man ingenting. Men med långfilmsavsnitten blev allt glasklart.

Bild lånad från IMDb
Den andra är Speepy hollow. Jag började titta nu i våras och plöjde första säsongen under en flunsavecka. Jag tyckte den var rätt så bra och bestämde mig för att kolla även andra säsongen när den kom.
Den gick nu i höstas och var mycket bättre. Det märktes att karaktärerna fått växa och författarna tog tillvara på dem på ett fantastiskt sätt. En svart poliskvinna jobbar tillsammans med en gammal militär från sextonhundratalet för att rädda världen från biblisk undergång. Lite av en blandning av Supernatural och Arkix X. Något som är mycket positivt är att det är många mörkhyade som har stora, avgörande roller samt att det är starka kvinnor i många av huvudrollerna. De kritiserar det amerikanska moderna samhället på ett roligt sätt som jag uppskattar.

Så, där har ni mina tips inför framtida serietittande. 

14 kommentarer:

 1. Dr Who börjar jag bli lite nyfiken på...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tycker jag du ska stilla den där nyfikenheten ;)

   Radera
 2. Alla de där serierna har jag missat. Min systerdotter är dock ett stort fan av Dr Who och har pratat om den så att jag har blivit lite sugen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag rekommenderar ju dem alla, starkt :) Har kommit längre in i American horrorstory nu också, och den tar sig.

   Radera
 3. Och nu ska du börja titta på Shameless US för jag tror du skulle älska den. Säsong 5 började nu i veckan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men alltså, jag ska, jag ska!

   Radera
 4. Det är flera som har nämnt Dr Who, så nu börjar jag bli nyfiken på den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi är ju några stycken som älskar serien och den har sina toppar och så klart sina dalar också. Men topparna är så toppiga att de är värda alla dalar.

   Radera
 5. Sleepy hollow hade jag spelat in hela första säsongen. Jag såg alla avsnitt när jag var drabbades av flunsan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, lite komiskt tycker jag. Det är en riktig flunsaserie :) men på ett bra sätt. Andra säsongen blir mycket bättre än första kan jag berätta.

   Radera
 6. Visst är det roligt att det blir en fortsättning på Twin Peaks? Jag undrar verkligen vilka gamla skådisar som kommer vara med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att det faktiskt är precis 25 år sedan den gick och spådomen var att synerna de såg utspelade sig 25 år fram i tiden, skulle det vara fantastiskt roligt om faktiskt alla skådespelare, som har möjlighet att medverka, faktiskt gör det.

   Radera
 7. Tror jag måste försöka kolla in ett avsnitt av Doctor Who för att se ifall jag gillar den. :)

  SvaraRadera
 8. Jaaa, Twin Peaks, bra att du påminde mig, vi ska ha en maratonsittning med serien för att låta barnen se den och se till att vi är uppdaterade!

  SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive