måndag 19 januari 2015

Bilbo

I förrgår var jag och såg den sista delen av Bilbo. Det är ju en bok jag är uppvuxen med och fick läst för mig själv för första gången som liten. Efter det har jag läst den många gånger själv. Jag är däremot inte en av de där som spyr galla över nytolkningar när den görs om till film utan ser det positiva i att de tagit chansen att sopa bort det sunkiga och öppna upp för det nya. Att introducera Tauriel till exempel. Jag och min biovän diskuterade detta när filmen var slut och jag sa att jag tycker det är bra att de ökat på de kvinnliga rollerna i sagan om ringen och lagt till kvinnliga roller i Bilbo. Hade Bilbo eller Sagan om ringen varit skrivna idag, och inte i början av förra seklet, hade jag nog sågat dem totalt på grund av avsaknaden av kvinnliga roller, men nu är de böcker av sin tid och måste läsas som sådana.

Min biovän påpekade att det fanns en fånig kritik som svamlar runt på internet angående Tauriel som hon skickade till mig för att jag skulle få se vad hon menade och först så tänker man - jo det stämmer ju, men sedan måste man nog backa ett steg och fundera några vändor vad det faktiskt är de säger och ställa det i jämförande med vad man kräver av alla andra karaktärer.
 1. Hon skyddar inte Bards barn.
  Första frågan man bör ställa sig nu är - Ställer man samma krav på Legolas? Om man sedan svarar på själva frågan blir det ett båda ja och nej. Drar hon in dem i en moderlig famn, offrar sig fullständigt för dem och använder magi för att föra dem ut ur staden? Nej! Men hon säger åt dem att fly för att överleva. Vad mer kräver man, hon är en soldat och för henne är deras liv inte mer betydelsefulla än några andra liv i staden. Om det vore Legolas är det rationellt, om det är en kvinna är det hjärtlöst.
 2. Hon skyddar inte folket i Laketown
  alltså, hon skyddar väl inte de folket mer än vad till exempel Legolas gör.
 3. Hon bryr sig inte ett dugg om folket i Mirkwood heller
  Vad vi vet, ja. Måste alla hennes handlingar hela tiden rättfärdigas med kärlek och omhändertagande. Hon står upp för vad hon tror på och ifrågasätts på grund av det för att hon är kvinna. 
 4. Hon slåss inte ens i slaget mellan de fem arméerna
  säger vem? Klart hon slogs i det slaget, men man följde inte hennes varje steg. Det var många andra man inte heller fick se slåss. Jag tror filmmakarna ansåg att det räckte med att man såg att hon hade vapen, var på plats och var vid Legalas sida. Någon som undrade om han slogs när kameran inte var i hans kölvatten? Nej, så klart inte. Men han kanske satt passivt och spelade fia med knuff tillsammans med Tauriel.
 5. Hon dödade ingen viktig Orch.
  oj, nej, det gjorde hon inte, vad vi såg i alla fall. Vi måste här backa lite och fråga oss hur många viktiga orcher det fanns? Två, högst tre. Om man inte tänker att själva mängden av orcher var det viktiga och om hon då var med i slaget kan vi utgå från att hon tog död på sin beskärda del. Hur många fler kräver vi detta av. Bilbo dödade väl ingen orch alls, ifrågasätts hans plats? Nej, han har ju huvudrollen, ja just det, men ändå. Ställ samma krav på alla manliga karaktärer om ni måste ställa det på henne.
 6. Hon bryr sig bara om Kili
  Tja, med tanke på att en stor del av hennes karaktärs utveckling och plats i historien var just hennes kärlek och relation till Kili så är det inte så konstigt att det ser så ut. Och självklart måste man gnälla över det, eftersom hon är en inskriven kvinnlig karaktär som inte var med i ursprungsberättelsen, men get over it! Kili brydde sig i stort sett bara om henne också mot slutet, gnäll på honom också då.
Jag kan fortsätta men jag orkar faktiskt inte. Vissa saker har att göra med vilka som har rött hår och vilka som kan glöda och det lägger jag mig inte i. Det är just detta gnäll om hennes rättighet att vara med i storyn utifrån saker som aldrig krävs av en ny manlig karaktär. Vissa saker som används mot henne används faktiskt för att upphöja manliga karaktärer så min enda kommentar om den här är:
Stoppa upp den i så långt att den kanske når den där unkna platsen som fördomar och sned kvinnosyn kommer ifrån.
(Kunde inte se en typisk Mary Sue i henne)

2 kommentarer:

 1. Håller med fullständigt! Klart kul med en kvinna till (gudarna ska ju veta att det inte dräller av dom). Och grymt märkligt att man då prompt ska trycka in henne i traditionell kvinnoroll. Det finns en massa saker som är galna i Tolkienvärlden om man skärskådar dom men det ska inte kvinnorna behöva klä skott för... Jättekram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och just den där MarySue som de kallar den kan jag inte se exakt här och när jag läser mer om den verkar den hämma kampen om en jämnare fördelning av kvinnliga hjältar. Därför ställer jag fundersam till vem som myntat det, är det feminister eller är det antifeminister och om det är feminister, vad var syftet. Kommer som sagt återkomma i ämnet eftersom det är intressant och något jag behöver ha mer insikt i i mitt arbete med analyserna

   Radera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive