fredag 23 januari 2015

Baksidetext

Dagens fråga hos Annika är:

Johanna på Bokhora ställde tidigare i veckan en fråga om baksidestexter, och eftersom jag personligen alltid läser den blev jag nyfiken på hur du tycker att den ska vara för att fånga ditt intresse (alternativt vad den absolut inte får innehålla för att undvika att du ska rata en bok för gott).

Just den här frågan har jag redan svurit massor över tidigare när jag själv skulle knåpa ihop en baksidetext. Jag själv gillar nog när det är tydligt vad det är för genre och gärna en cliffhanger. Absolut ingen spoiler. Jag minns själv när vi skulle läsa en bok i vår cirkel och jag förväntade mig en övernaturlig mysrysare och blev sittande med en mer deckarthriller. Relativt okej bok men jag hade ju helt fel förväntningar.

Douglas Adams är annars är favorit som inleder baksidan av sin bok Livet universum och allting med:
"Tiden är det värsta ställe man kan vilse i. Man hamnar så lätt ett par miljoner år fel och står där utan sällskap, som nu Arthur Dent, strandsatt på en förhistorisk jord."

Men det är ju mycket beroende på vad man själv är ute efter för stunden. Jag minns att jag fastnade för steampunkboken av Gail Carringer - Själlös på grund av de absolut sista raderna, efter att de sålt in den med varulvar och vampyrer - "Döda vampyrer, alldeles för stiliga varulvar och hemliga sällskap är snart vardagsmat och frågorna hopar sig: Är hennes själlösa förmågor verkligen en tillgång? Vem är fienden egentligen? Och viktigast av allt: Finns det te?"

Vad får dig att välja en bok?

27 kommentarer:

 1. Precis, något en tenörd inte kan låta bli att köpa

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Ja, det var lätt den som sålda in boken :D

   Radera
 3. Baksidestexter är viktiga för mig, men även omslag. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, så är det ju. Först ser man namnet, sedan omslaget och sist baksidetexten. Har inte de två första stämt är det inte säkert man kommer så långt som att ens läsa baksidan.

   Radera
 4. Håller med om att baksidestexten till Själlös var väldigt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Det är kul när det är någon detalj som verkligen talar direkt till en

   Radera
 5. Jag har ju länge ratat de där böckerna av Carringer, just på grund av vampyrer och varulvar, men jag har förstått nu att de inte är huvudsaken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är lite komiskt skriven så där. Men nog är vampyrer och varulvar rätt mycket i fokus

   Radera
 6. Härligt exempel på baksidetext! Just den texten var anledningen till att jag plockade med den boken hem ifrån bibblan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så, har du läst den? Tycker du innehållet stämde med baksidans löften?

   Radera
  2. Både ock! Jag var nog inte bered på att den skulle inrymma så mycket mer än vad baksidan sa. Jag blev glatt överraskad av boken.

   Radera
 7. Å vilket underbart exempel! Jag älskar texter med en knorr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den satte liksom känslan i texten.

   Radera
 8. Ja, ibland kan förväntningarna pga baksidetexten bli fel, det har hänt mig med. Kul exempel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fina är ju att jag har skrivit en novell utifrån det som jag trodde och hoppades på att den skulle handlat om :D

   Radera
 9. Raderna från baksidan av Själlös skulle absolut göra mig nyfiken på boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är det väl bara att göra slag i saken ;)

   Radera
 10. Att gå in i läsningen med fel idéer kan ibland bli väldigt förvirrande. Verklighet och förväntningar passar så dåligt ihop då :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det kan verkligen skära sig riktigt illa

   Radera
 11. Ja, vampyrer får mig att undvika boken ;-)

  SvaraRadera
 12. Bara Douglas Adams kan få till en sån mening. Min egen favorit är: I love deadlines, love the sound of them when they whoshing by :)

  SvaraRadera
 13. Det händer ibland att baksidestexten lovar mer än vad boken sedan håller.

  SvaraRadera
 14. Jag blir skeptisk om texten är fylld med citat från små okända tidningar, och blir irriterad om den visar sig vara missledande eller allt för avslöjande! Men sånt som det du beskriver kan definitivt sälja in mig, en lite absurd tvist på texten. Fast det krävs förstås att boken kan leva upp till det vilket allt för ofta inte stämmer...

  SvaraRadera
 15. Ibland läser jag baksidetexter och tänker att jag ska köpa boken nästa gång. När detta hänt några gånger kan det bli så att jag känner igen texten och tror att jag läst boken...

  SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive