tisdag 20 januari 2015

Alltså, det här när tänderna säger "fuck this shit" överger skeppet och lämnar över kommandot till ett käkben som inte vet vad de ska göra med allt nytt ansvar och bara låtsas som om det regnar.

Jag har en tand som jag aldrig riktigt kommit överens med. Den har alltid krånglat. Först fick den hål. Sedan lagades den med amalgam. Sedan hade jag ont i käken och en bit ner i halsen på grund av amalgamet. Sedan tappade jag amalgamet och fick en fin vit plastfyllning. Den vita platsfyllningen gjorde så ont att om man råkade komma åt den så skrek jag nästan rakt ut. Jag fick en ny lagning där det gjordes två plastfyllningar istället för en. Efter en vecka gick tanden med på att fyllningen satt där och lät mig slippa lida. Och så tappade jag plastfyllningen. och så fick jag en ny och samma procedur igen där tanden tjurade och inte ville ha fyllningen. Och så tappade jag den några gånger till.

Tanden hade vid flera tillfällen fantomsmärtor som berodde på tanden bredvid som hade hål. Den inre tanden drogs och fantomsmärtorna fortsatte. Tandläkaren satte en krona på tanden för att kanske få bort irritationen i tanden. Tanden fick klåda. Tandläkaren kunde inte se några problem. Tanden framför fick hål som lagades och här gav tanden upp. Tandnerven sa "Fuck this shit! Du har ändå aldrig uppskattat mig och hela mitt liv har varit en enda lång plåga. Nu får du, käkbenet, ta över, för jag ska ta mig fan dö nu! Så ska vi se om du ångrar dig!" Det där sista är jag osäker på vem den riktade sig mot men jag gissar att det var mig. Dog gjorde den i alla fall. Det var uppenbarligen på väg hem i bilen efter lagningen av tanden framför. Käkbenet fick sig en chock när allt ansvar lades över på den så den skrek ut i smärta som nästan golvade mig. Trots bedövning i munnen, för den tog ju bara i nerverna till tänderna och de var ju inte sura, det var ju käkbenet som var överväldigat och inte bedövat. Efter att ha proppat i mig värktabletter och andats igenom smärtorna i ett dygn ringde jag till tandläkaren som inte riktigt tog mig på allvar utan tyckte att - det går nog över ska du se. Det är ju alltid lite irriterat efter att man gjort ett ingrepp. (lite irriterat, muttrade jag för mig själv)

En vecka senare började det gå tillbaka till det normala igen och jag kunde äta. Två veckor senare fick jag tillbaka smärtan men jag dövade den med tabletter och så gick det tillbaka. Ytterligare två veckor senare kom det tillbaka igen och jag dövade det med tabletter. Jag menar, om jag slipper gå till tandläkaren är det nästan alltid det bästa. Nu har värken kommit tillbaka igen och jag börjar väl fundera på om det kanske är något jag behöver äta penicillin mot, kanske, eller så. Så, när jag ändå var i samma trappuppgång som tandläkaren gick jag in och bad dem kolla om det fanns något att oroa sig för.

Hon konstaterade nervens bortgång och förklarade att jag skulle få uppleva något så fantastiskt som en rotfyllning innan jag fyller fyrtio år. Jag har en infektion i tandbenet som håller på att luckras upp vid tandroten. Tandläkaren lade huvudet lite på sned och frågade om jag ville ha något starkare mot värken och jag har nu fått Citadon. För nu trodde hon faktiskt på att jag hade så ont som jag har.

Gud vad jag hatar mina tänder ...

2 kommentarer:

  1. Vill du jag ska komma över med en gjutjärnspanna och slå ut hela rasket åt dig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag sätter mina förhoppningar på den däringa rotfyllningen, vilket jag säkert bittert kommer få ångra

      Radera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive