onsdag 17 december 2014

Världsval inom fantasy

Många som skriver inom fantasy använder sig av en värld som påminner om vår medeltid. Det är krig som utförs genom svärd, spjut och rustningar. Det är ofta ädla slag som står mellan gott och ont. Gamla värderingar vävs ofta också in och med det även en undertryckt kvinnlig roll. Kvinnor är sällan med och slåss, kvinnor har den passiva rollen i hemmet och de får aldrig bestämma. Som försvar hävdar författarna att de utgått från VÅR medeltid och de ideal som vi hade då. Men, det är ju en fantasyvärld, det är alltså inte historiskt troget. Om man kan skriva in en drake i historien bör det inte vara så svårt att skriva in en kvinnlig stridare. Eller, är det mer orealistiskt att tänka sig en kvinnlig hjälte än en drake? Om man kan skriva in flera olika nya arter, så som troll, älvor eller andra sagoväsen, kan man då inte sätta en kvinna på tronen? Eller är det mer realistiskt att skriva om nya arter, än att skriva om en kvinna som ledare?

Jag kan se att om en kvinnlig undergivenhet är viktig för berättelsen, för att man vill berätta något som det är lättast att göra genom att använda sig av redan kända problem, då är det förlåtet. Men om kvinnor som en undergiven roll inte tillför berättelsen något, inte för handlingen framåt eller påverkar, då ser jag inget förlåtande i det utspelet. Då kan kvinnor kriga bredvid männen på samma sätt, kvinnor kan vara tronarvingar lika mycket som män och finns det en drake med, kan lika gärna en kvinna ta död på den som en man.

När jag analyserar böcker är det något jag kollar på, syftet med en undergiven kvinnoroll i high fantasy. En medeltidsmiljö är nämligen inte en ursäkt.

Hur tänker du själv när du läser fantasy i medeltidsmiljö?
Hur tänker du när du, om du, skriver fantasy i medeltidsmiljö?

3 kommentarer:

  1. Jag tänker att det finns två totaldominerande schabloner:

    1. Den patriarkala strukturen baserad på en ofta förenklad bild av den europeiska högmedeltiden.

    2. Kvinnor som slåss och dödar med samma frenesi och stridsglädje som männen. Det är trots allt ganska vanligt med just såna kvinnor i modern fantasy. Här finns ett jätteproblem med fantasyn: styrka är nästan alltid lika med förmågan att bruka våld. Ska en kvinna vara stark är hon oftast krigare, kanske adelsdam, mer sällan ensamstående bondmora eller bas för ett handelshus eller nåt liknande.

    Men vi är tillbaka vid mallarna: detta är vad många fantasyläsare förväntar sig och därför matas de med det. När jag skrev min roman försökte jag gestalta ett system av hierarkier inom hierarkier: folkslag förtrycker folkslag, rika förtrycker fattiga inom folkslagen, män förtrycker kvinnor inom folkslagen och bland både rika och fattiga. Och i den smeten ville jag slänga in en kvinna som är stark och tar sig fram trots förtrycket genom att bryta mot vissa konventioner och underordna sig andra.

    Nu ska det med andra ord bli ännu mer intressant att läsa din analys :-)

    Christian Gripenvik

    bokbocken.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller ju på att analysera, eller rättare sagt, samla data till analys, ur just din bok i brinnande stund. Allt går så mycket långsammare än vad jag vill eftersom ungarna blir sjuka och så är det något sådant där som kallas jul i antågande. Men strax före jul, eller i mellandagarna, räknar jag med att den är klar. Den ska publiceras innan december löpt ut, det är min decemberbok nämligen.

      Jo, det är väl just det, som vi pratat om redan i en tidigare tråd fast på facebook. Att vara stark måste inte alltid betyda att man kan döda eller lyfta ett halvt kyrktorn.
      Vad jag tänker på är de statsbilder som målas upp, hur man ser att landet styrs och vem som får komma med ledarskapsidéer utan att ifrågasättas. Hur en författare målar upp sitt landskap säger en del av den inre bild hen har av världen och förmedlar den till läsare och åhörare. Att fortsätta ge en bild av mannen som den rättsrådiga, styrande personen om och om igen förstärker den sneda bild vi har i samhället. Jag tror det blir lite av en cirkel som vi måste bryta oftare inom litteratur, film. Jag tror det är allas ansvar. Och självklart är det jättebra om man även utmålar kvinnor eller andra förtryckta som i stereotypen anses inte lika rättsrådiga, som smarta, starka och kunniga i att slåss underifrån men att man inte glömmer att även sätta dem på högsäten och beskriva det som om det inte är något konstigt med det.

      Jag reagerar mest när det är slentriant beskrivet, när det inte alls påverkar historien på något sätt om det är en manlig eller kvinnlig härskare. Om det är genomtänkt eller faktiskt är en del i konflikten, ser jag inte samma problem.

      Tanken och diskussionen i sig uppkom när jag läste hur Relnahir använde sig av förmyndarkortet, och händelserna där efter. En för mig mycket stark scen som säger mycket om Naike.

      Radera
  2. Det är sant. Även om det finns en del kvinnliga svärdsvingare i fantasyn är de ofta långt ner på den sociala stegen och deras tankar bär sällan långt upp i herarkierna. Klassaspekten är ju lite bättre eftersom den största klichén av dem alla är pojken från underklassen som tar sig upp och blir kung.

    Kul att du gillade den scenen! Förmyndarkortet kom in rätt sent, när jag insåg att jag behövde något som Naike kan reagera på för att det påminner henne om hennes tidigare liv. :-)

    Christian Gripenvik

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive