fredag 5 december 2014

Att inspirera barns läsande

Idag är det fredag och bloggjerka. Det var några veckor sedan jag ens hann läsa hennes frågor, allra minst svara på dem, och när jag väl kastar mig in i leken igen kommer det en allvarsam och riktigt svår nöt att knäcka. Men jag tar tag i det och drar mitt strå till stacken. Mitt strå handlar om egen erfarenhet från mina egna barn som i dag är 9 och 13.

Hur tror du att man kan inspirera barns läsande? Har du några goda exempel?

Först sätter jag hack i skivan och kör samma gamla vals som alla andra - genom högläsning för barnen när de är små. Det är något som fungerar, jag lovar.
Min dotter som är nio brukar vi läsa för på kvällen och när vi läst klart brukar hon vilja fortsätta läsa där vi slutade, eftersom det är spännande. Det tycker jag är ett bra sätt att inspirera till läsning.
Sonen hade ungefär samma när han var hennes ålder, och han slukade böcker i en rasande fart. Plöjde igenom LasseMajas detektivbyrå och pratade om böckerna och var som eld och lågor över nya böcker. Men så helt plötsligt dog det ut, han bara slutade läsa. Det gick några år och jag försökte peppa honom till läsning. Han fick böcker vi trodde han skulle bli intresserad av varje jul och födelsedag men de blev bara liggande och samlade damm. Hela mellanstadiet försvann i en olitterär dimma för honom.

Men nu när han började sjuan tog jag fram den sista åtgärden som vi föräldrar besitter - tvång. Ja, visst låter det hemskt och oinspirerande men what a mother to do. Min son älskar nämligen att spela dataspel och göra dataspel och, ja, han är en tevespels- och dataspelsnörd. Så jag sa helt enkelt till honom att han inte fick spela något alls, eller göra något spelnördigt förrän han läst, minst en timme. Han suckade, grymtade och tog en Harry Potterbok och satte igång med en riktigt sur min. Och vet ni vad? DET FUNKADE! Ja, visst, att han började läsa är ju en sak, han var ju tvingad, men HAN GILLADE DET OCKSÅ. Efter bara en halvtimme kom han utrusande till mig och började berätta saker som var annorlunda i boken jämfört med filmen. Han övergick från serietidningar till böcker på kvällarna och läser, utöver den där timmen när han kommit hem från skolan, även ungefär en timme vid sänggång. Han är snart klar med hela Harry Potterserien och Hungerspelen ligger på lut och väntar. Jag vill ju att han ska ha läst den innan vi ser sista filmen.

Så sammanfattningsvis kan man säga att läsning på kvällarna och tvång funkar.

Hur gör ni?

16 kommentarer:

 1. Roligt att höra att hans läslust väcktes igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var skönt att det gick vägen.

   Radera
 2. Nu hade ju din son grundförutsättningarna, han älskade ju att läsa tidigare. Annars har jag svårt att se att tvång funkar, i alla fall inte på alla, själv blir jag bara mer anti om någon försöker tvinga mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo så är det så klart, man får anpassa efter situationen. Något annat som också är viktigt är att vara införstådd i vad barnet har för intresse. Sonen tvingas ju läsa i skolan också och klagar ofta på att det är tråkiga böcker och att han inte vill läsa dem. Så, det blir lite kontraproduktivt eftersom han blir trött på läsandet på grund av de böckerna istället för peppad.

   Radera
 3. Vi har läst högt hemma men läsglädjen har inte infunnit sig hos dottern ändå.

  SvaraRadera
 4. Vet du vad jag misstänker - det är grupptrycket i skolan som spelar in. Pojkar får vääldigt tidigt och obönhörligt lära sig att läsning är ocoolt. Det vinner man inga sociala poäng på. Och då slutar de. Så fruktansvärt frustrerande.

  SvaraRadera
 5. Det gäller som sagt att hitta nyckeln och se till att den får en dörr att passa i.

  SvaraRadera
 6. Det gäller ju att hitta den där "rätta" boken för att få igång läsandet.

  SvaraRadera
 7. Intressant upplägg! Men härligt att det fungerade!

  SvaraRadera
 8. Jag tänkte på det att barn inspireras av vad föräldrarna gör, tills jag kom på att även om det var högläsning vid läggdags och många böcker i hemmet, så såg jag sällan mina föräldrar med en bok framför sig... Men de lyckades få mig att läsa :)

  SvaraRadera
 9. Just det där med att låta dem läsa något som är filmatiserat tror jag inte är helt fel som teknik. Det kan ju då vara just den "rätta" boken.

  SvaraRadera
 10. Jag har alltid letat böcker åt lillebror som är sladdis och tyckt att det varit svårt att hitta böcker åt han men blir så glad när han lyckas hitta någonting han gillar :)

  SvaraRadera
 11. Har haft diskussionerna med mina barn om att böckerna är mycket bättre än tv/filmversionerna

  SvaraRadera
 12. Det är ju så roligt att läsa tillsammans!

  SvaraRadera
 13. Mina läste när de var yngre, men båda har slutat. Jag lever på hoppet att de ska upptäcka tjusningen med läsning igen...

  SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive