måndag 29 december 2014

Att analysera i ensamhet

Jag har nu läst ut decemberboken och mina förhoppningar är att jag får upp analysen innan årsskiftet. Annars känns det inte som en decemberbok. Anledningen till att det tog så lång tid, förutom skolarbete, renovering, julförberedelser och tidsslukande spel, är att jag gjorde det lite bakvänt. Jag har analyserat två böcker tidigare men de har jag analyserat först efter att jag läst ut boken. Alltså, jag läste och gick sedan tillbaka för att samla in data. Nu tänkte jag att jag skulle spara tid genom att samla in data medan jag läste. Det gjorde istället att själva läsningen tog för lång tid och jag tappade fokus. Därför slutade jag föra anteckningar efter ungefär halva boken. Sanningen är den att det är först när man faktiskt läst ut boken som man vet vilka områden som man skall fördjupa sig i. Just nu sitter jag faktiskt och räknar och letar saker jag inte haft en tanke på från början.

Något mer jag känner ett starkt behov av, så här, tre böcker in i mitt projekt, är en analyskompis. Jag har så många diskussionsfrågor jag vill tömma ur mig på, bolla med någon, slänga teser till och få argument tillbaka. Det jag egentligen gör nu är ju en analys utifrån vad jag har sett men det får inte ta slut där. Det är ett sätt att lära sig i sitt eget skrivande, det är ett sätt att få upp ögonen för de där ingrodda mönstren som vi tar som självklart och som upprätthåller förväntningarna som vi egentligen vill och behöver komma ifrån. Stereotyper som vi tar som självklara men som kan vara problematiska i samhällsutvecklingen.  Därför vill jag verkligen att de som läst boken diskuterar mitt analysresultat med varandra eller ännu hellre med mig. Påhopp vill ingen ha, det ska vara konkreta tankar och åsikter. Det är något jag försöker vara så noga som möjligt med, jag delger inga personliga åsikter om vad jag tycker om själva boken i sig, bara vad jag fått fram i fråga om genus, etnicitet och sexualitet. Om någon vill veta kan jag delge det mer privat men det ska inte ligga till grund för själva bokdiskussionen, för det är inte det personliga tyckandet som skall ligga till grund för resultatet.

Om någon annan skulle vara intresserad av att ingå i mitt projekt och läsa samma böcker som jag för att tillsammans diskutera och analysera, är det bara att säga till. Ju fler ögon desto
bättre resultat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive