onsdag 1 oktober 2014

Sergeant Calhoun - inte bara en komisk tvist

Bild lånad från Turn the right corner
Sergeant Tamora Jean Calhoun är en hårdhudad rymdsoldat som kämpar mot de livsfarliga krypen Cy-bugs i spelet Hero’s Duty i filmen RöjarRalf (Wreck-it Ralph). Hon är ledaren och hjälten i spelet, den som inte backar för fara och som tränar sina soldater för strid mellan spelomgångarna. Den orädda hjältinnan har en ansvarskänsla och riskerar utan att tveka sitt eget liv för att rädda de civila eller framtiden i spelhallen från de farliga odjuren ur hennes eget spel. Hennes drivkraft kommer från hennes vilja att ta hämnd.

bild lånad från pt-br.detonaralph.wikia.com
 Upplägget har vi sett så många gånger tidigare: kärlek, någon låter sig falla, tappar fokus på det som egentligen är personens uppdrag och ...

bild lånad från Deviantart
 hur det slutar med katastrof som hjälten känner en personlig skuld till. Detta leder till att hjälten inte vågar känna igen och hänger sig totalt till sitt uppdrag som på olika sätt handlar om att hämnd på den eller det som skadat den som stått hjälten nära. Skillnaden är här att hjälten oftast är en man, här är det en kvinna.

bild lånad från Dalolly
Vad jag tycker om hos karaktären är att hon känns seriös, trots att jag jag har förstått att det skall ha varit parodi eller ett skämt från början. Hon kommer med samma form av snabba roliga kommentarer som manliga hjältar i tuffa situationer, hon är lika lite romantisk som de brukar vara och hon känns äkta. Att hon varit ett skämt hos skaparna säger en del om den stereotypa bild som många skapare inom barnfilm har och hur långt det är kvar innan förutfattade meningar och gamla värderingar kommer sluta uppfostra våra barn från leksakshyllor och filmer.Att hon älskas av så många tittare som inte ser det roliga utan bara det häftiga, visar vilket behov hon ändå fyller.
Här har vi en tjej som reder sig själv, som är en ledare, en hjälte och som är en förebild för många tjejer som inte kan identifiera sig med den stereotypa bild som målats upp så länge. Den rosa fluffiga prinsessan får äntligen den hjälte hon så desperat väntat på.

"Flattery don't charge these batteries, civilian."

bild lånad från Tumblr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive