tisdag 14 oktober 2014

Att analysera sig själv

Idag blev jag klar med analysen av min debutroman. Det var lärorikt att göra en sådan genomgång av sin egen text, för att se så att man inte fastnat i stereotyper eller har en snedvriden presentation. Jag är mycket nöjd över att jag ändå fått ett ganska bra resultat. Det jobbiga är väl att man kan tro att jag tolkat mig själv snällt, därför kanske jag till och med letade efter fel och brister lite extra. Jag har även haft en väninna som läst boken och som fått gå igenom mitt resultat och min analys. Hon har gett mig the go code.

Varför är det intressant över huvud taget kan man ju undra. En bok behöver ju inte vara dålig bara för att den har en snedfördelad presentation eller att just den boken endast handlar om till exempel män. Nej, så klart är det så. Därför kommer jag inleda varje analys med just den beskrivningen. Resultatet säger inget om den övriga kvalitén, bara just presentation av kvinnor, män, htbq och etnicitet. Framförallt är det viktigt att se att det inte handlar om en enstaka bok, det handlar om att jämföra många böcker med varandra. Stereotyper i böcker och filmer påverkar oss och vår självbild. Den påverkar våra förväntningar av andra och den påverkar hur man sedan framställer en person i nästa bok. Att bryta den cirkeln, att genomskåda stereotyperna och det mönster som vi broderar hela vår omvärld med, det är det som är viktigt att belysa. 


Jag kommer att göra en liknande analys av alla mina framtida böcker men framförallt skulle jag vilja att någon annan gjorde det. Andras ögon är oftast ärligare än ens egna, de är för färgade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive