måndag 29 september 2014

Min bokmässa

 Knappt utvilad eller intryckssmältad ska jag försöka beskriva den bästa bokmässan hittills. Varför jag ser den som den bästa kan ha med mycket att göra. Det kan ha att göra med att det är första mässan jag faktiskt hade en egen fysisk bok med mig. Det kan även ha att göra med att det var många härliga människor som jag tyckte om att hänga med som hade egna montrar i år. Det kan även ha att göra med att jag hade en tanke innan jag åkte, som handlade om hur jag ska promota mig och vilken riktning jag ska ta inom skrivpedagogiken och min blogg, som fick mycket bra respons från andra inom genren. Det kan även ha att göra med att det var många oväntade personer som visste vem jag var trots att jag inte trodde jag syntes alls i etern.


Var hängde jag mest? Så klart var en av mina egna hotspots Andra världars monter, en härlig favorit bland litterära människor. Öppna, positiva och glada, men allt för ofta med dåligt tajmade förkylningar, skärpning på den fronten om jag får be! Här ovanför är den vänstra bilden på Jakkin Wiss och Anna Vintersvärd som skiner upp sin monter. Den högra bilden är Aengeln Englund och jag med Anna Vintersvärd som liksom ramas in i bakgrunden. De sålde i stort sett slut på sina böcker i montern vilket jag tycker var väldigt roligt, inte bara för att jag hoppas på det bästa för mina vänner, utan också för att det visar på ett tydligt uppsving för fantastiklitteratur.

De här bilderna är tagna ur andra favoritmontern, nämligen Mörkersdottirs monter. Det fina var att den även låg bredvid mitt eget förlag, eller tja, jag har ju noveller hos både Andra världar och Mörkersdottir så de är ju på sätt och vis också mina förlag. Men, siste men inte minst, min tredje favoritmonter, där jag gett ut min egen fysiska riktiga bok, nämligen Idus. Jag hängde där väldigt mycket också men har tyvärr inte lika mycket bilder från detta. Jag passade på att gå och kolla av, hälsa på författarkollegor och prata med min förläggare om olika frågor rörande Alvhilda, promotion och försäljning.
Mörkersdottir hade två roliga mingel, ett Steampunkmingel i samarbete med Andra världar och ett Zombiewalkmingel i samarbete med Undrentide förlag. På översta bilden till vänster är det en fin gruppbild på folk med steampunkklädnad från deras mingel, och den undre till vänster är från zombiewalken. Den högra bilden är den fantastiska treenigheten av kvinnliga fantasyförläggare, Anna Vintersvärd från Andra världar, Elin Holmerin från Unrentide förlag och Frida Arwen Rosesund från Mörkersdottir förlag.

Jag halkade även in på ett spänningsmingel, vilket var mycket väl organiserat och utfört av årets bloggambassadörer.Först talade Emelie Schepp om hur hon började sitt författande. Att hon gått igenom alla sina favoritböcker för att se vad det var hon gillade, och sedan bygga sitt eget utifrån det. Efter henne kom Andres Fager in som ett yrväder och pratade om sina skräckböcker. Han var som en frisk och lite vild fläkt som yrde runt och väckte alla som möjligen satt och dagdrömde. När han var klar berättade Sofie Sarenbrant om hur hon kommer på sina historier. Hon berättade hur hon kom på idén med "Visning pågår" och jag kände igen mig i hennes sätt överfallas av idéer och upplevde att vi hade ungefär samma sjuka hjärnor båda två.

 Det här året är första året jag gick in för att gå på seminarier. Första seminariet var Pernilla Alms och Malin Roca Ahlgrens seminarium Inne med ADHD och ute med läxor. Pernilla berättade om hur hon lägger om sina lektioner så att de kan arbeta intensivt under den tiden och inte behöver ta hem sitt arbete. Malin pratade om hur upplevde att den bok hon skrivit saknades när hennes dotter fick diagnosen. En positiv bok för unga om ADHD.
Jag hann med att lyssna på ett seminarium om dystopi och utopi. Där fick jag höra om hur man gör för att komma på roliga sporter att utöva i tyngdlöshet samt hur man lever under kupoler efter den stora katastrofen. Något jag själv har en viss bokidé om, men lite mer komplicerat än det jag fick höra här. Däremot utvecklades min idé väldigt mycket under föreläsningen.
Jag hann med att höra Karin och Nenes fantastiska lista på episk fantasy där man kan hitta alla möjliga inriktningar, utifrån olika delar av Games of thrones. Undan gick det och de hänvisade till sin fina blogg där de skulle lägga upp listan efteråt, och den listan hittar ni här.
Eftersom det stod att det skulle handla om hur man kunde göra en zombie efteråt, kunde jag inte låta bli att sitta kvar. Jag fick därför ta del av en mycket rolig föreläsning om hur en tredjedel av hela jorden befolkning är zombies, utifrån att det finns en encellig organism som bara kan föröka sig i katter. Ja, tro det eller ej, men det fanns forskning på det.
Jag smet även in på ett seminarium av Kajsa Ingemarsson om hennes senaste bok Modern mystik. Det var en föreläsning min man skulle fnysa åt, vilket gjorde den lite extra spännande. Det handlar om den där känslan man har inom sig, den där som säger att man skall göra något eller gå någonstans, men det inte finns några konkreta tecken på.

Se hela föreläsningen här
Det seminarium som jag var mest förväntansfull inför som som jag kände var inspirerande inför min nya blogginriktning, var "Flickbilden i fantasy". Jag har funderat länge på vad jag ska göra med min blogg och har kommit fram till hur jag ska nischa den inför mitt framtida arbete inom litteraturen. Eftersom jag är socionom i botten och tycker frågor om genus, etnicitet och samhälle är intressanta och jag kan tycka att många bokrecensioner är en aning subjektiva, skall jag börja analysera böcker inom fantastikgenren utifrån just de ovanstående perspektiven. Exakt hur jag kommer gå till väga kommer i ett senare blogginlägg. Anledningen till att jag trodde att det kanske kunde vara intressant är just för att jag har hört diskussionerna kring hur flickor och kvinnor framställs inom fantastiklitteratur. Under hela bokmässan pratade jag med folk inom fantastikinriktningen och alla var mycket positiva och bad mig även analysera just deras böcker utifrån detta. Det gjorde att jag kände en ännu större inspiration inför framtiden. Seminariet var även det mycket kul att höra på och jag blev mycket nyfiken på Maria Turtschaninoff senaste bok. Det var kul att höra på hur Mats Strandberg och Sara Bergman Elfgren tänkte när de skrev Engelforstrilogin.

Efteråt pratade jag lite med Johanna Koljonen som gav mig ännu mer positiv känsla inför min nya blogginriktning. Det ska verkligen bli kul att bryta den här, för mig, nya marken i det offentliga och inte bara diskutera och prata om det med vänner.


Det här är vad jag kom hem med. Långt ifrån alla böcker jag faktiskt ville ha med hem.

2 kommentarer:

  1. Vad bra. Då kan jag låna Halvblod av dig. ;D

    SvaraRadera
  2. Absolut. Och eftersom det kommer ta en liten stund innan jag hunnit till den boken så får du gärna låna den direkt. Du skulle väl ändå komma över på en fika i veckan, så ta med boken då vet jag :)

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive