fredag 5 september 2014

Damsel in distress

Bild lånad från Dockbutiken

 Jag tycker frågan om Damsel in distress är intressant och reagerar själv på det när jag läser böcker, ser på filmer eller det diskuteras tevespel med sonen. Han reagerar själv på det ibland och vi pratar mycket om det.

För er som inte vet så är Damsel in distress detta:
Direkt översatt blir det det dam i nöd, eller  jungfru i nöd vilket är ett klassiskt tema i litteratur, konst, film och tevespel. Det är oftast en ung vacker kvinna som är i en svår situation, kidnappad av en skurk eller ett monster och hon behöver en hjälte som kan rädda henne. Hjälten porträtteras oftast av en man. Många gånger blir även kvinnan kär i hjälten och blir övertalad att bli hans hustru. Även om hon oftast är en mänsklig kvinna kan hon även vara av annan art så som en ängel, en gud eller annan fiktiv karaktär. Du kan läsa mer om det här eller se olika videoklipp som tar upp fenomenet framförallt i tevespel här. Typexempel på damsel i distress är: Snövit och Törnrosa.

Det negativa med Damsel in distress är att den cementerar bilden av kvinnan som svag och mannen som stark och hjältemodig. Kvinnan har en passiv del medan mannen har en aktiv del. På grund av sagor redan från barnsben som visar den här bilden om och om igen färgar den hela vårat samhälle och gör att kvinnor inte ses som någon som klarar sig själv lika bra som en man. 

Jag försöker många gånger gå igenom det jag själv skriver för att inte falla i en sådan grop, att "råka" skriva en Damsel in destress-historia. Jag har märkt att det är lättare än vad man tror att "råka" göra det eftersom hela vårt samhälle är uppbyggt på den bilden. Jag försöker utvärdera Alvhildatrilogin och se om det kan ha råkat bli en Damsel in distress. Även om jag ser att Alvhilda är lågt ifrån en Damsel in distress finns risken att andra gör en annan bedömning, och som man säger - när man väl släppt texten äger man den inte längre. Därför är det extra viktigt, i mitt sista redigeringsarbete av sista boken, att jag verkligen kollar över hur jag beskriver saker och hur jag låter henne porträtteras, för att hon inte ska fall i en damselgrop.

Är det något som du tänker på när du läser böcker, ser på filmer eller spelar tevespel? Är det något du funderar över när du skriver själv, om du skriver? Finns det några oväntade Damsel in distress som du snubblat över?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive