torsdag 4 september 2014

Bokomslagstankar

 

Smaken är ju som baken delad, brukar man säga så man kan ju inte gå fullt på vad några få personer tycker, för det är ju alltid någon annan som tycker annorlunda. Jag och min man tog fram framsidan till Alvhilda långt innan hon blev utgiven. Sedan gjorde förlaget några små ändringar. Jag har pratat med folk som tyckt att framsidan är spännande, jag har sett att folk har dragits till den för den liksom lyser. Men när den blivit utgiven har jag sett kommentarer från folk om att de inte blir intresserade alls och att de inte tycker framsidan är intresseväckande.
Vi har tagit fram framsidor till alla tre böckerna som liksom följer ett mönster. Vi vände andra boken upp och ner så att elden flammar upp. Men när folk haft sina åsikter om första Alvhilda blev jag fundersam och började kolla runt och den var ungefär lika ointressant som den första Alvhilda varit. Därför började jag fundera på hur jag skulle göra den mer intressant. Som den såg ut från början hade den Alvhildas siluett och texten Alvhilda. Jag tänkte att det kanske skulle passa sig att göra Stevens siluett istället, eftersom det är han som berättar och för att göra det mer intressant gjorde jag honom större.
Det var alltså meningen här att hans siluett skall vara framför elden, att han står med elden bakom sig för att skapa dramatik i bilden.
(Ja, jag vet att det är olika typsnitt och olika text på alla tre förslagen, men strunta i det för det kommer bli som det sista, fast med stor L i Lidandet, det råkar bara vara olika versioner)
När jag gjort den framsidan började jag fråga runt lite vad folk tyckte och de flesta ansåg att den första, med lilla Alvhilda var bättre än den
med stora Steven. Jag frågade varför och fick till svar att det var framförallt för att den med stora Steven fick dem att dra tankarna till tantsnusk, och det är ju inte det jag vill få fram. Jag gjorde då om igen och gjorde Steven lika liten som Alvhilda och la honom på samma sätt och fick då besked om att det passade. Men att bilden fortfarande är intetsägande och att det inte får en att sträcka sig efter boken. Jag står därför med ett litet dilemma. Jag vill ju att böckerna skall följa ett mönster i serien men jag vill ju även att folk skall bli intresserade och sträcka sig efter dem.

Vad är det som får dig att sträcka sig efter en bok?
Vilken av omslagen tycker du är mest intressant?
Vad tror du gör just den mer intressant än de andra?

16 kommentarer:

 1. Jag tycker den sista är bäst. Man ser att det är en man men det står Alvhilda bredvid. Det gör mig nyfiken. Vad har han för förhållande till henne? Nu är jag väl inte bäst på att svara på detta då jag vet vad den handlar om, men sista som sagt tilltalar mig bäst. Den med stor Steven får mig att tänka på Hulken och att han kanske är nåt monster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din input. Jo, men en monstersymbol är inte helt fel :)

   Radera
 2. Man ska väl inte döma en bok efter omslaget? :D Med det sagt gillar jag alla tre omslagen faktiskt. Inga tantsnuskvibbar här inte. Sedan ogillar jag skarpt termen "tantsnusk" för den delar in litteratur i "fin" och "ofin" och av någon *svärord* anledning är det alltid den litteratur med någon form av kvinnligt öknamn som är den ofina. Tantsnusk, chic lit.... Gör mig förbannad faktiskt. Tantsnusk är ingen genre, romance däremot är det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill här bara värja mig lite snabbt och säga att det inte var jag som sa utan en annan, jag liksom bara citerade :) men håller med i vad du säger.

   Radera
  2. Jag vet att det inte var du - du är ju liksom smart och grejer. :D

   Radera
 3. Jag tycker att alla förslagen är snygga! Däremot signalerar de "Fantasy" för mig, vilket gör att jag inte skulle sträcka mig efter dem om de stod på vuxenhyllan. Däremot skulle jag göra det om min son gillade fantasy och jag letade bok till honom. För tillfället vill han bara höra socialrealism och spök. Men om han ändrar sig och dina böcker är för honom, så lovar jag att jag ska sträcka mig efter dem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt beror ju på hur gammal din son är. Böckerna har en hel del våld och sex i sig :) så det bror på vad du tycker han är mogen för. Just Stevenboken, alltså den andra, är väldigt rå och mörk dessutom. Det är urban fantasy så det är en hel del sociala samspel och väldigt lite världsbygge.

   Radera
 4. Jag gillar översta och nedersta (av Steven-framsidorna alltså). Jag gillar att figuren är i samma storlek på alla böckerna. Sen om du väljer att ha Steven eller Alvhilda som figur spelar mig ingen roll, bara du sen följer samma mönster till Ragnvald :)

  /Åsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Åsa, väl informativ input :)

   Radera
 5. Ytliga jag köper bara snygga böcker (pinsamt men sant!) och skulle kunna tänka mig köpa dina med lill-Steven på, dock måste titeln framhävas - vilket du ju skulle arbete mer med - för det är där avgörandet ligger i mina ögon för att jag verkligen ska falla för omslaget. Så en bra början alltså :) Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ju ändå betryggande att åtminstone ett av omslagen skulle locka din ytlighet :)

   det verkar som om lill-Steven är den som vinner flest poäng, och här trodde jag att jag kom med någon banbrytande och iögonfallande med stor-steven :)

   Radera
 6. Jag dras ju till stor-Steven, men jag får också för mig att det är omslaget till en deckare (vilket i och för sig inte är "min" genre - motsägelsefullt, jag vet).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske har en undermedveten dragning till deckare :)

   Radera
 7. Anneli (skuannkra) här. Jag har aldrig gjort en bloggkommentar i mitt liv och trodde mig ha publicerat ett bokomslagssvar på din sida. I stället stoppas jag här - var? - och måste skriva något i "kommentarsfältet". Hepp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, jag vet inte vilken sida du menar, är det inne på vår sida på skolan du menar?

   Radera
 8. Vart tog, i allsin dar, mitt svar vägen, månne?

  SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive