onsdag 27 augusti 2014

Att veta att man faktiskt vet men ändå inte veta

Jag ska beskriva en riktigt jobbig sak som jag råkat ut för, som jag troligen inte är ensam om:
Att tappa en bit av hjärnan på grund av stress.
Det är som om hjärnan har stängt lite dörrar här och var. Skitjobbigt. Dörrarna är snudd på kamouflerade också. Det är som om man kan känna i strukturen att den finns där men man kan inte riktigt se den.

Det uppenbarar sig i diskussioner. Jag min man och jag har en het diskussion där han kommer med ett argument och jag vet att jag kan svara det, jag vet att jag har kunskap och information nog att ge ett dräpande svar men jag står bara och känner över den där strukturen, letar efter dörrhandtaget och ber hjärnan ställt om nyckeln. Hjärnan skakar bara bestämt på huvudet.
Jag kan stå och prata med en kompis om något, jag kan vara mitt uppe i ett samtal och mitt inne i berättelsen. Mina ögon faller på något som för en hundradels sekund får mig att vända mig om från berättelsen, kanske almanackan ligger på bordet och tanken "Ja just det, där är den som jag letade efter förut" som så lätt händer, utan att man egentligen registrerar att det händer för det är sådant som man gör. Många bollar i luften ni vet. Den hundradels sekunden, den undermedvetna handlingen stänger direkt igen dörren. Det är som om jag sneglar bort och när blicken återvänder är där en sådan där kamouflerad dörr och jag famlar längs med kanten och undrar vad fasen det var bakom. Vänder mig om för att kolla på vägen jag gått dit, för att se om jag på det sättet kan räkna ut vad som finns på andra sidan, men där har hjärna också ställt en dörr. Ofta är de helt orubbara även om jag frågar den jag pratar med vad det var jag pratar om. Jag kan tänka mig att den jag pratar med kan bli lite lätt förvirrad när jag mitt i en mening kan tystna och fråga vad tusan jag pratade om. Men det är så livet är just nu. En sak i taget är vad som gäller.

Det här med att gå in i ett rum och undra vad man skulle göra där är en sådan vardagsmat att jag nästan jublar när jag faktiskt vet vad det var jag skulle hämta. (när jag kommer till köket drar jag oftast slutsatsen att det är te jag ska ha, det är tröstande i sig, men disken kan bli liggande) Det där med att förlägga saker, om jag vet var saken finns så är jag stolt som en tupp.

Det är därför det så sällan blir några inlägg här, för när jag väl öppnat dokumentet är det inte säkert jag vet vad jag ska skriva om längre.

Jag lägger därför all fokus på mina studier och mitt skrivande, vilket hör i hop eftersom jag just nu studerar skrivande. Under det här året ska jag inte bara hitta vägen till mitt framtida yrke, jag ska även återta kontrollen över hjärnans nyckelknippa. Om du vet en bra metalldetektor till hjärnnycklar, hojta till.

1 kommentar:

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive