fredag 11 juli 2014

Tionde delen och publicering


Det är nu det börjar bli riktigt jobbigt för känsliga läsare. Jag har funderat över om pensionärerna klarar av våldet men någon sa att det ändå inte är värre än vissa av de stora deckarna. Jag håller tummarna för att inga pensionärer stryker med.

I onsdags lade tidningen Skriva ut en artikel som jag läst tidigare. Den handlar om en kille som fick en bok utgiven och det gick till som följer:
Han, som inte verkar ha varit utgiven tidigare, skrev en synopsis som han skickade in.
Han fick svar på denna från ett förlag som var intresserat
Han var lite för snabb på att skriva under kontraktet
Flera förlag hörde av sig tätt inpå underskiften
Förlaget gjorde en ganska dålig korrekturläsning
Förlaget stod inte för någon redaktörsläsning
Författaren fick inte några pengar utöver för de som kom in på böckerna, alltså inget i förskott.

Hur många är det som fått napp på synopsis. Brukar inte ett förlag vilja ha in hela manuset innan de går igång på en bok? Självklart finns det undantagsfall, men ändå. Hur många författare, och då pratar vi om förstagångsförfattare, debutanter, får annat än efterskottsbetalning som är baserat på försäljningen av boken? Det är de två stora frågorna som börjar röra sig i min skalle.

Nästa funderingar är: vad ska man kräva som debutant? I dag är det, som redan sagt, skitsvårt på den litterära marknaden och många är livrädda för att gå i konkurs. I bland står det faktiskt mellan ett kasst kontrakt eller egenutgivning. Egenutgivning kanske man tjänar på i vissa fall, men då är det mycket annat som kommer till som man slipper med förlag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive