tisdag 22 juli 2014

Pooldiskriminering

Vi har en pool. Den är inte en jättestor pool men den är större än de uppblåsbara. Den är fyrkantig, avlång, med volleybollnät som vi aldrig använt. Under de här dagarna som är just nu är det underbart med pool. jag själv la mig en stund i poolen på eftermiddagen och var så där tyngdlös. Precis innan hade jag känt mig svimfärdig på grund av värmen, men jag vaknade till liv så fort min överhettade kropp sjönk ner i den svala vätskan. Sval och sval, 28 grader var det i vattnet så frös gjorde jag inte.

Det är inte så ofta som jag kan bada eftersom barnen är i poolen nästan hela dagarna när det är så här varmt och i ärlighetens namn är jag inte så sugen på att vara där i då. Det är ett jäkla liv, bollar flyger, bråk uppstår och jag vill helst simma lugnt. Vi har studerat de där bråken och hur det funkar i poolen och idag var jag en mycket elak polis, ansåg nog vissa i hushållet, med kompis.

Dottern, nio år, med kompis, något äldre, hade varit och badat i poolen en stund. De hade självklart fört lite liv men inte mycket. De lekte någon hittepålek med sjöjungfrur och simskolor och allt vad det var. Så bröts friden av att storebror, tretton år, med kompis, också ska hoppa i. Jag ser tjejernas ansiktsuttryck, deras förtvivlade ögon för nu var leken över. Nu var deras stund i poolen slut, i alla fall på deras premisser. Killarna kastar sig i, ingen pardon och tjejerna ropar att "Vi vill inte att ni tar över hela poolen, ni är så vilda. Kan inte ni vara på ena sidan så är vi på den här" varpå den ena av killarna sa "Ja, men det tror inte jag kommer funka". Där var jag snabb. Som en vessla var jag framme och sa "Jaha, men då är det väl bara att ni ser till att det funkar eller så får ni gå upp". De stirrade på mig frågande och undrade vad jag menade med det. Det var nämligen helt otänkbart att tjejernas lugna lek skulle få vara den som styrde poolen. Det var ju deras boll-lek, där man ska kasta sig efter bollen och göra störst svallvågor som skulle styra. Flera gånger kastade de sig in på tjejernas sida och jag fick säga till dem. Efter en stund kom maken och vår vän hem från affären och jag sa hur det låg till och de tog över vaktposten. De var ännu hårdare och killarna fick åthutningar vid flera tillfällen.

Lite senare när de varit uppe och ätit korv och gjort lite annat var killarna i poolen innan tjejerna och när tjejerna kom i poolen ropade killarna att nu var faktiskt de först i poolen och därför fick de bestämma över poolen. Vår vän sa snabbt att så var det inte alls. Eftersom de ALLTID bestämde i poolen fick de inte bestämma ALLS under hela den här dagen. De såg oförstående på vår vän som förklarade att även om de inte sa "Gör si eller så" så var deras lekar och det de gjorde så pass överväldigande att alla andra som var i poolen antingen var tvungen att vara med eller gå upp. Därför skulle tjejernas lekar få bestämma det som hände i poolen för att killarna skulle rätta sig efter dem. De behövde inte vara med men deras lekar fick inte ta över. Sedan stod killarna mest och tjurade i ena hörnet av poolen och som vännen sa "De är lite som de förorättades forum Flashback där man pratar om hur synd det är om sig".

Jag tycker att det är intressant det där för det är nog en av de vanligaste sakerna som försiggår mitt under våra näsor som formar våra barn till de vuxna vi är idag. Killar tar plats, tjejer flyttar på sig eller är tvungna att vara med i leken och leken tåla och få tänker på att det faktiskt är orättvist! Även om man inte vill höras och slå sig fram kanske man vill ta sin rättmätiga plats, sjöjungfru med handväska och simskola eller kanske bara på en flytdyna med en läsk i handen som jag funderar på att göra i morgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive