måndag 7 juli 2014

Del sex och åsikter inom författarskapet


Alla har vi olika åsikter om saker och oftast bygger det på att man själv har en erfarenhet och syn som man generaliserar på resten av världen. Det är tråkigt när någon skriver en lärobok i något så individuellt som skrivande med de generaliserande glasögonen på sig. Det tog mig lång tid innan jag började skriva, mycket för att jag läst och lyssnat på folk som sagt den ultimata sanning om hur man ska skriva utifrån sitt eget perspektiv utan att ge utrymme för andra sätt. När jag börjar studera till skrivpedagog i augusti skall jag presentera mitt skrivande och någon bok eller litteratur som gjort att jag börjat skriva. Jag sitter just nu med två böcker, en som är ett dåligt exempel och en som är ett fantastisk exempel.

Det dåliga exemplet är en bok där författaren uttrycker att man ska göra på ett speciellt sätt och de som säger sig gör på ett annat sätt försöker bara vara svåra och konstnärliga. Om de inte lyckas med att göra tvärt om än vad författaren säger så är det bevis för hans tes, om de är briljanta så är det bevis för att de har de ljugit om sitt tillvägagångssätt.
Det bra exemplet är en författare som går helt emot vad alla typiska råd säger, som uttrycker att han gör på ett helt annat sätt och som svar till de som säger "Det är fel" säger han att det är det sätt som fungerar för honom och att alla är olika.

Jag tror på att läsa och lyssna på vad alla säger, prova, förkasta, prova annat, förkasta tills du hittar det som faktiskt fungerar för dig. I den bok jag just har skrivit har det funkat bäst att bara skriva, berättelsen har gett sig själv och det har varit som en spännande upptäckt. Tills redigeringen så klart, då det hårda arbetet satt igång på allvar. Den bok jag ska börja med nu, efter hela Alvhidla-arbetet, som jag skall göra under tiden jag studerar, där tror jag att synopsis är aktuellt. Olika tillvägagångssätt funkar till olika personer och olika böcker.

Hur arbetar du som bäst när du skriver? Om du skriver vill säga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive