måndag 21 juli 2014

Artonde delen och att fylla ett tomrum


Många gånger så säger man att en bok säljer lättare om den har en funktion, om det finns en efterfrågan och om den fyller ett tomrum. Jag har hört prat om att många vill se mer av den svenska mytologin i fantasy- och skräckgenren. Det togs till och med upp på en av panelerna på Steampunkfestivalen i Gävle. Det var en person i publiken som just uttryckte att det fanns för lite litteratur som utnyttjade vår egen gamla skogstro. Jag och en vän, Anna Vintersvärd, som skrivit om skogsrået  fick presentera oss och säga namnen på våra böcker. Det var ju trevligt men frågan är hur många som lade det på minnet. Just nu läser jag en bok som också använder sig av skogsrået, precis som jag och min väninna. Det finns alltså flera böcker som faktiskt tar upp ämnet, som använder sig av fenomenet och gör en spännande berättelse om det, men det når inte ut till den stora massan.

Därför fyller vi inte ut tomrummet som finns, eftersom de ramlar bredvid. Kanske först när de stora etablerade förlagen förstår att efterfrågan finns, kommer de att promota skiter ur någon bok. Frågan är om det kommer lyfta fåra böcker eller om de kommer göra att våra böcker blir blasé, härmapiga, trots att de kommit ut först.

Här är de böcker jag känner till som handlar om skogsrået:
Alvhilda - Uppvaknandet av mig, Pernilla Lindgren
Och hon gav sig inte  av Anna Vintersvärd
Borde vara död av Pål Eggerts

Vet du någon mer bok som handlar om Skogsrået, fyll gärna på i kommentarerna så vi kan fylla ut tomrummet tillsammans.

1 kommentar:

  1. I "Runristaren" av Andrea Grave Müller finns en bra novell om ett skogsrå. Rekommenderar hela novellsamlingen som är grymt bra.

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive