I vårt hus är det tradition med påsktårta. Det är en enkel mandelbaserad kakbotten, täckt med fina persikohalvor, som på bilden nedan. Men det är inte det som är det speciella med den.
Det speciella är såsen som är baserad på Sherry. Det är grejer det. Min far lärde mig hur man åt kakan på bästa sätt: lägg en liten bit av kakan på tallriken och göm den sedan under ett tjockt täcke av sås. Min far har nästan aldrig fel.
Receptet:
Mal 200 gram sötmandel och blanda med 2½ dl florsocker. Vispa upp 4-5 äggvitor till ett hårt skum och vänd försiktigt ner mandeln i äggen. Häll sedan upp smeten i en smörad och bröad form. Stoppa in allt i en ugn, uppvärmd till 175 grader Celsius och låt den stå där i ungefär fyrtio minuter.
Under tiden den står där kan du göra den goda såsen. Rör tre äggulor och 1 dl strösocker i en kastrull över svag värme tills det tjocknar (det får absolut inte koka). Låt det kallna. Tillsätt 1 dl Sherry. Vispa upp 5 dl grädde och blanda med äggröran.
Servera med persikohalvor.
Ser alldeles underbart ut:-)
SvaraRaderaDet smakar alldeles underbart :)
SvaraRaderaEller så kan man göra bara såsen och dricka den med sugrör. ;)
SvaraRadera