lördag 19 april 2014

Life of Brian (Ett herrans liv)

Idag är det påskafton. Påskafton är den dag som kristna väntar på att Jesus ska uppstå, han dog nämligen på korset igår och kommer spritta till liv i morgon (värdens första zombie). Därför bjöd vi in några kompisar att lida med oss under fredagskvällen genom att äta tills vi mådde illa, sedan led vi. Jag funderade på om vi skulle binda törnekronor åt varandra också, så som man gör på midsommarafton, men vi var för dästa.
För de som inte är kristna kan man fira våren. Enligt nordisk tradition firade man våren med att elda och äta ägg, någon som känner igen?

Jag själv är inte jättekristen och firar väl mest för att jag tycker att det är trevligt. Att äta ägg, godis och mysa med familj och vänner tycker jag är lagom, gå i kyrkan händer inte. Jag har inte sett The passion of Christ som skulle varit en passande film att presentera en dag som denna, men däremot har jag sett Monty Pythons variation - Life of Brian. Den är lite mer i min smak och därför tycker jag den är passande att presentera en dag som denna.

Bild lånad från the file room
Kortfattat:
En satirisk film av den bibliska berättelsen om Jesus men som fokuserar på Brian, en jude i den romarockuperade delen av Judeen. Efter att ha gått med i en politisk grupp som är emot romarna blir han misstagen för profeten och blir ovilligt förväxlad med Messias.

De som sett Monty Python tidigare vet ungefär vad de har att vänta och dessutom, gillar man Monty Python har man troligen redan sett den här kultrullen. Filmen driver med konflikter mellan olika religiösa grupper och det finns många paralleller till olika aktuella händelser som till exempel splittringen mellan olika befrielsegrupper samt olika vänstergrupper i västvärlden. Jesus själv förekommer vid några enstaka tillfällen. Först när de vise männen tar fel stall och sedan går rätt samt vid ett tillfälle då Brian sitter och talar med sina kumpaner på en kulle och man kan se Jesus i bakgrunden som talar till folket vid sin bergspredikan. Utöver det nämns han vid flera tillfällen talas det om honom då hans framfart märks av. Han gör bland annat en spetälsk arbetslös genom att bota honom. Den mest kända scenen från filmen är den vid korsfästelsen då alla brister ut i sång och sjunger "Alway look at the bright side of life"

Kul fakta:
Filmen hade Sverigepremiär 25 augusti 1980 men var förbjuden i Norge i ett år på grund av hädelse. Den visades där ett år senare men på grund av förbudet användes slagorden "Filmen som är så rolig att den är förbjuden i Norge". I Italien och Irland tog det flera år innan den fick visas. Information hämtad från IMDb svenska Wikipedia
Vill du läsa mer kan du hitta mer information bland annat på engelska Wikipedia

2 kommentarer:

  1. såg filmerna nån gån på 1970-talet på bio, fortfarande roliga

    SvaraRadera
  2. Har du inte sett dem sedan dess? Då är det dags :D

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive