onsdag 23 april 2014

Buffy

Bild lånad från Fontmeme
Att utelämna Buffy i en serie av starka tjejkaraktärer skulle vara att synda. Jag måste erkänna att jag själv inte sett så mycket av serien men jag är inte blind och döv. Hon är en självklarhet.

En ung tjej, inte popis, inte den snyggaste i skolan eller den smartaste, är en vampyrjägare. Hon är född till det och det är alltså inget man bara kan träna till, även om det krävs en del träning av vad jag förstått. I slagsmål använder hon sig av karateliknande teknik med sparkar och hårda slag för att besegra bestar dubbelt så stora som hon själv. Till hands har hon en tränare och några vänner.

Hennes storhet märktes om inte minst när Twilight kom då många tröjor och skämt handlade om hur Buffy skulle ta kol på Edward i ett enda slag.
Bild lånad från Buffy Wikia

Idén om Buffy kom för första gången i ett manus för en film 1992 - Buffy the Vampire Slayer - där Kristy Swanson hade huvudrollen. Den lanserades som en Pop culture komedi om vad folk tycker om vampyrer. Whedon, som hade skrivit serien, motsatte sig detta och uttryckte att han hade tagit fram en skräckfilm om en stärkt ung kvinna och de gjorde den till en komedi, och att det var hemskt.  Inom teveindustrin hyllades manuset även filmen som gjordes var inte en stor hit. Flera år senare kom Gail Berman, som då ägde det lilla bolaget Sandollar, till Whedon med förslaget om teveserien. Metaforen för serien blev att de övernaturliga står för motgångarna som tonåringar går igenom i sin strävan till vuxenlivet. Första avsnittet sändes 970310.

Just Buffy är en förebild för många unga tjejer eftersom den visar att även de kan vara starka, tuffa och att livet inte bara går ut på att vara den romantiserade bilden av tjejer som visas upp i mycket annan media.


IMDb   Svenska Wikipedia  Engelska Wikipedia 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive