onsdag 5 mars 2014

Oak aged absinthe

 

I lördags provade vi en ny Absint från Sankta Annas bränneri. Vi provade deras debut för ett tag sedan och var väl inte jätte imponerade. Nu hade de kommit med en ny som maken fått smakprov på. Vi hade självklart över vår egen absintexpert Mikael Norell, som för övrigt släpper en egen absint tillsammans med en kollega, nu i vår. Håll utkik efter Svensk absint. Han är lite av en absintnörd och kan det mesta. Han har även föredrag om absint och absintprovning. Mycket trevligt, rekommenderar varmt.

I alla fall så har han redan förklarat hela processen i hur man gör absint och påpekat att det här med att lagra absint i till exempel ekfat som man gör med öl och vin, inte riktigt funkar lika bra. I absinten vill man åt de där goda örtsmakerna och om man lagrar i trä så kan den smaken ta över eller helt enkelt förstöra den smak man egentligen är ute efter. Därför flinade jag lite åt det hela Eklagrat-grejen när jag såg flaskan. 

På flaskan står det att de rekommenderar att man dricker det "on the rocks" vilket inte är det normala sätt man ska dricka en absint på. Men maken och Mikael var tvungna att prova, bara för att, det står ju ändå så menade de och man måste ju lyda instruktionerna. Det jag tyckte var coolast var att se att den faktiskt opaliserade med isen, så nu vet vi att man kan göra en absint genom bara is, om man vill. Men, varning från absintproffset. Det finns viss risk att oljan i örterna kan frysa och förstöra smaken. Man kan i de fallen se små flagor av stelnad örtolja som flyter runt i glaset. Det hände inte den här gången som tur var. Men, det var garanterat inte lika gott som när man opaliserar den genom sakta droppande. Dessutom var det så starkt att de bedövade tungan och hade svårt att smaka på mycket mer efteråt.

Jag smakade på de korrekt tillredda drycken istället och kunde snabbt konstatera att den här absinten är klart mycket godare än deras första. Mycket rundare i smaken. Jag kunde känna en svag smak av det där träet men det tillförde inte något alls. Maken och Mikael tyckte sig inte känna något alls, men så hade de ju bedövat tungorna också.

Absolut en absint jag kan dricka igen, men det där med ekfatslagringen är inte grejen som säljer för mig, det är bara töntig marknadsföring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive