Inte vilken dag som helst

Idag är det internationella kvinnodagen. Det är en dag då vissa väljer att säga grattis och fira det fantastiska med att vara kvinna. Vissa, med mig inkluderad, tycker det är en viktig dag att påminna oss alla om hur vår värld ser ut ifråga om diskriminering, att kvinnor fortfarande har sämre löner, att vi används som objekt vid försäljning av varor och blir bedömda utifrån vårt utseende istället för vad vi faktiskt gör. Jag delar här med mig av några väl valda ord från Caroline Heldman som har en hel del att säga om sexuell objektifiering.



Här är lite infodropping från filmklippet:

Anledningen till att så många missar sexuell objektifiering och varför det är så svårt att tala om är i jämförelse som att vara uppfostrad i ett rött rum och sedan beskriva färgen röd.
Vad är då sexuell objektifiering, hur ska man identifiera det?
Det är objektifiering:
Om det endast visar en bit av personen, en bit som står för helheten.
Om personen visas som en sak.
Om det är tydligt att personen inte själv är med i händelsen utan att någon annan använder eller tvingar sig på.
När det sexuella är det som beskriver personen
När någon visas som något man kan köpa
När en kropp används som reklamtavla

Objektifieringen har ökat inom sociala medier och spel och har dessutom blivit mycket aggressivare. Under femtiotalet utsattes man för ungefär 500 objektifierande bilder mot dagens 5000 per dag. Barn och ungdomar är på sociala medier under större delen av dagen där det visas i reklam och i spelens uppbyggnader.
Sexobjekt är alltid ett objekt, en sak, något utan vilja som finns till för att tillfredsställa eller vara till lags för annan.
I reklam användes fler halvnakna kvinnor än halvnakna män och män visas som sexuella subjekt och kvinnor som sexuella objekt.
Kvinnor objektifieras i både i herrtidning och reklam riktad till män som i tidningar och reklam riktad till kvinnor. Det har lett till att kvinnor identifierar sig som objekt och att de objektifierar sig själva genom att deras identitet bedöms utifrån möjligheten att tillfredsställa andra med sitt utseende och inte sig själva.
Matmissbruk och dåligt självförtroende är större hos de som identifierar sig som objekt än de som identifierar sig som subjekt.
Tro det eller ej men:
Sex blir sämre på grund av objektifiering!

Kvinnor har svårt att samarbeta på grund av objektifieringen eftersom de tävlar om subjekten. De vill vara snyggast och de mår sämre när någon annan blir hyllad som sexobjekt.

Vad kan vi göra?
Flickor kan:
Sluta köpa modetidningar och saker som försämrar bilden av oss själva
Sluta tävla med andra kvinnor
Sluta söka efter uppmärksamhet för våra kroppar
Killar kan:
Vara stöttande för kvinnor
Sluta döma kvinnor efter deras utseende
Uppmärksamma och protestera mot objektifiering

Tillsammans kan vi:
Bojkotta objektifierad reklam och företag som använder det
Kontakta mediaproducenter som använder sig av objektifiering och förklara för dem varför det inte är bra.Ta fram egen media utan objektifiering

Tänk er en värld där en kvinna inte behöver använda en timma för att göra sig i ordning på morgonen, där hon blir värderad utifrån vad hon säger och vad hon gör istället för hur hon ser ut.

Kommentarer

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Pernys drömkarl