torsdag 13 mars 2014

Att rata en hel genre

Jag läser eller hör ofta personer säga "Jag gillar/läser inte fantasy". Det är ungefär som om jag skulle säga "Jag gillar/läser inga böcker som bygger på vår värld". Det kan jag inte säga för det finns många som jag tycker är bra som inte har något övernaturligt inslag. Sedan vet jag att det finns fantasyböcker som folk, som säger sig inte gilla fantasy, gillar, för de tänker inte på att det är fantasy.
Boktjuven. En hyllad bok men frågan är om inte den tillhör fantasygenren? I mina ögon gör den det eftersom berättaren är döden. Urban fantasy är när det är vår värld men med övernaturliga inslag, att döden berättar är i mina ögon ett övernaturligt inslag.
Bibeln är i mina ögon urban fantasy, ganska extrem sådan eftersom många som säger sig tycka att fantasy är verklighetsflykt, faktiskt tror att bibeln är sann.
Harry Potter är en självklar Urban fantasy, men det kanske inte var så chockartat.
Alice i Underlandet är en Portal fantasy, en klassiker jag kan tänka mig att många har läst, även de som säger sig inte tycka om fantasy.

Det intressanta med fantasy är att den egentligen är lika bred som att man buntar ihop alla genre som inte är fantasy och säger att det är en genre. Fantasy kan vara thriller, skräck, deckare, romantik, tragedi, komedi. Den enda skillnaden mellan fantasy och all annan genre är att den antingen utspelar sig i en annan värld eller att det finns övernaturlighet eller fantasiväsen i vår värld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive