lördag 22 februari 2014

En enda bok

Bloggjerksfrågan hos Annika idag är en riktigt svår nöt att knäcka.

Om du bara fick läsa en bok för resten av ditt liv, vilken skulle det vara?


Jag läste frågan igår, funderade över den, sov på det, funderade lite till. Först tänkte jag på alla de böcker jag redan läst och grubblade över vilken av dem jag kände att jag skulle kunna läsa igen, igen och igen. Den oändliga historien vet jag att jag skulle ha svarat som liten för den lästa jag nog tjugo gånger mellan ålder tio till femton år. Var jag rastlös kunde jag bara lyfta den och sträckläsa och falla in i historien. Idag är det inte samma sak, men det borde ju finnas någon bok jag känner så för idag.

Jag kunde inte hålla mig utan gick ut och läste några av de andras bloggar i ämnet, för att se hur de tänkte. Ja, fusk på min ära, men det handlar faktiskt om RESTEN AV MITT LIV.

Då snubblade jag över ett svar hos Mrs Calloway - bibeln.

Jag är inte troende men det är ändå en bok som skulle räcka länge, som är skriven av väldigt många
författare och den innehåller kärlek, svek, våld och elakheter. Ja, ett riktigt mästerverk. Jag läste även svaret på en av de som kommenterat bibelinlägget och insåg att det fanns en ännu bättre bok som Jenny påpekade nämligen Shakespeares samlade verk.

Jag har mitt svar, stulet men ändå mitt. Den bok jag skulle få klara mig med resten av mitt liv är alltså Shakespeares samlade verk, må vi trivas ihop - as I know i will.

19 kommentarer:

 1. Bra val! Shakespeare är en trevlig följeslagare med mycket omväxling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tänker att han blir en brunn av inspiration. Borde läsa mer av honom än vad jag gör idag.

   Radera
 2. visst är Shakespeare ett utmärkt val! jag har den där tjocka boken med The complete works med 1099 s myrstil som man måste ha förstoringsglas för att läsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det roliga med namnet är ju att när man söker på det så kommer man till ett fantastiskt skämtstycke av några britter som heter samma sak. Där driver de med hela den eran och med hans stora verk. jag såg den när jag var i England i slutet av nittiotalet. I tron att det var ett seriöst stycke blev jag överraskad och skrattade mer än vad jag gjort på något annat teaterstycke jag sett. Köpte även den fantastiska tröjan med texten "I love my willie" med den klassiska bilden på William på efteråt.

   Radera
 3. Det är inte alls ett dumt val. Och skulle räcka en stund att läsa i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och med tanke på hur lite tid jag har till läsning just nu (mitt uppe i redigeringsvändan) så skulle jag klara mig ganska länge

   Radera
 4. Han verkar vara en populär snubbe bland bloggsvaren den där Shakespear! Jag får motvilligt medge att jag är obekant med de flesta av hans verk (i textform) och har bara läst någon text inför ett skolarbete. Har blivit fler pjäser/filmer av honom för egen del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag är inte heller så stor inom den gernen men de berättelser han har gjort är intressanta och jag kan tänka mig att det blir intressant att jobba med en ny genre i resten av mitt liv.

   Radera
 5. Hemska tanke - bara en enda bok... Nu måste jag ju fundera och fundera

  SvaraRadera
 6. Jag har lite svårt för att läsa både pjäser och sonetter så Shakespeare är inget bra val för mig. Eller så är det det, med tanke på hur länge jag hade klarat mig med hans samlade verk då :)

  SvaraRadera
 7. Shakespeare och bibeln verkar ju okej om man inte får läsa något mer för det räcker ju ett tag.
  Kikade lite på dina projekt eftersom jag själv håller på. Testa att lägga ut ett par sammanhängande kapitel på bloggen under en flik. Jag har gjort det med mitt, en del har varit inne och läst i alla fall, men jag har aldrig fått någon feedback. Men eftersom du har klara e-böcker till försäljning så kan det ju vara en ide.
  Jag har försökt hitta en bra skrivarsida också, låg tidigare på pennfajten. Det är jättebra om man kan provskjuta ideer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som är till försäljning via e-upplaga är noveller. De kostar bara sju kronor om man köper dem från förlaget vilket inte är en så blodig summa. Boken, som kommer publiceras i mars/april har jag en del utlagt både i bloggen och på kapitel 1. Kapitel 1 kan jag rekommendera om du vill få det läst och kommenterat. Problemet är väl det samma där som på alla ställen dock, folk vill gärna bli lästa men få har tid att läsa. Man får kämpa en del innan man får läsare till sig, något jag inte har tid med eftersom jag i stort sett bara skriver hela tiden. Jag var inne och kikade på din blogg och kan mycket väl tänka mig att ge feedback, så fort jag är klar med studierna.

   Radera
 8. Biblen är inte ett så dumt val.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ännu bättre när man försöker läsa den för sitt barn som bara sågar den och kritiserar guds agerande hela tiden.

   Radera
 9. Han har ju gjort istorier som lever kvar den mannen, så det kan nog vara ett smart val :)

  SvaraRadera
 10. Det är ett smart val, som jag inte ens tänkte på. Jag har hans samlade verk i bokhyllan och har förlikat mig med att den aldrig kommer att bli läst... Det här hade ju kunnat vara chansen att faktiskt läsa den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu kan inget stoppa dig, bara sätt igång och plöj

   Radera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive