söndag 19 januari 2014

Vi tedrickare måste få vår upprättelse

Lånad från krönika
 Så långt håller jag med Aftonbladets Lena Mellin.

Hon tar upp att det saknas en bra tekultur i Sverige, att det hamnat i andra hand. Var man än kommer så har de flera sorters kaffe att välja på men bara ett dåligt utbud av te. Det skriver jag under på, absolut. Men vad är det då hon och hennes tedrickarvänner kräver och vad är det hon och de klagar på?
De vill ha stora koppar, de vill ha hett vatten och hon vill ha te utan fruktsmak. Med de preferenserna har jag inga problem att hitta bra teställen i Örebro, eller vilken stad som helst om jag ska vara ärlig.

Jag kan hålla med om att jag hellre tar Earl Grey än fejkad fruktsmak men om det kommer i påse kan det faktiskt vara vilken smak som helst för inget av det är speciellt gott. Och här går våra åsikter isär.

"Det finns fundamentalister som hävdar att te i påse är en styggelse. Det ska bryggas i kopp eller i kanna. Man kan ha förståelse för ståndpunkten eftersom det blir godast så. Men ett slagsmål mot påsarna blir sannolikt lika fritt från framgång som Don Quijotes attacker mot väderkvarnarna."

Med den ingången i debatten kan vi lika gärna rulla runt och blotta halsen. För mig är det samma sak som kaffedrickare skulle säga att det inte är någon idé att bråka om bryggkaffe utan gå med på Nescafé på restaurangerna.  Min goda vän MrsData förklarar så bra för alla vad riktigt te faktiskt är, här och då framförallt skillnaden mellan te och "te".

Det jag kräver är te, riktigt te och inte pulvriserat te av sorten man slänger för det egentligen är en restprodukt vid framställande av det riktiga teet. Självklart vill jag inte ha ljummet te men jag vill inte heller ha kokhett te som förstör syran i drycken. Jag kräver att de har vatten som inte är kaffebesudlat. Alltså, inte ha det i kannor eller termosar som de förvarat kaffe i. Och självklart vill jag ha en mugg där klämman faktiskt inte bottnar eller tar upp hela, så man inte ska råka ut för Lena Mellins problem.

Är det så mycket att begära?

Egentligen?

2 kommentarer:

  1. Du - jag har en affärsidé på det där som vi borde ta över en kopp te eller 18 någon dag. Skulle göra det på direkten om jag hade medel till det, kan man väl säga...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj oj oj, nyfiken ... en sen fika i morgon efter jobbet :) men då blir det typ efter fem dock ...

      Radera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive