torsdag 26 december 2013

Stadsfjäril

Bild lånad från Litet förlag


Joanna är fånge i staden Barcelonas mörka del. Den som präglas av droghandlare, prostituerade och den undre världen. När hon försöker fly möts den mörka delen med den andra delen – den vackra, som turisterna känner till och älskar. - Litet förlag

När jag äntligen fick en andpaus från redigeringen och jobbet med Alvhilda, passade jag på att läsa färdigt de böcker jag påbörjat. En av de böckerna var Stadsfjäril av Malin Roca Ahlgren, vars releasefest jag var på i höstas. 

Boken följer tre personer. En ung kvinna, eller flicka, som lever under hårt förtryck med prostitution, våld och knark. En äldre kvinna som är prostituerad men i de finare kretsarna där droger inte är lika tärande och där hon har en annan tillvaro, prostituerad med allt vad det betyder i fråga om psyke och självbild, men inte samma förtryck. Och den tredje personen som är en helyllekille från Sverige som är i Barcelona på semester. Dessa tre världar kolliderar. Det framkommer även flera olika länkar mellan de tre huvudkaraktärerna som ger extra krydda.

Det är ett smärtsamt drama där våld är ett naturligt innehåll i vardagen. Våldtäkter beskrivs lättvindigt och naket så att man förstår att det är lika vardagligt som ett gräl över vem som ska städa toaletten vilket får det att dra ihop sig i magen ännu mer. Boken bjöd på många tårar och magont där förlorad barndom, föräldraskapsångest och kärlek slår knut på romanfigurerna.

Malin har gjort ett stort arbete med research och ger ett viktigt porträtt av ett annars hyllat semestermål. Baksidan av Barcelona.
 
Foto CREATRISS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive