måndag 11 november 2013

Steampunk

Bild lånad från Viona Art.com genom cmemag.com
Igår fick jag iväg min novell till Stempunkantologin som Anna Vintersvärd på Andra världar-förlag håller i. Ett kul sätt att prova sin skrivförmåga i nya genre. Jag vill inte fastna i ett tänk utan ha möjlighet och kunskap att skriva i alla möjliga sorts skrivsätt.

Något du själv vill kasta dig in i? Deadline är sista november och maxtecken är 30 000 och man mailar in sitt bidrag till annavintersvard@gmail.com.

Vad är då Steampunk?
Ja, det brottades jag också med ett tag. När man ser bilder så känns det häftigt och lätt självklart, men en steampunkstory? Handlar det bara om kläderna och uppfinningarna? Ska man bara sitta och beskriva så blir det ju tråkigt. Man måste ju ha en story och hur vet man om den är i steampunkanda?

Efter att ha googlat lite och läst en bit ur Själlös Gail Carriger vågade jag försöka.

Så här beskriver Anna Vintersvärd steampunk: "Steampunk är inspirerad av den viktorianska tiden och använder ideal, estetik och teknologi från den tiden men skruvar till dem. Uppfinningarna är mer fantastiska – som namnet antyder, ofta ångdrivna – och alternativhistoriska eller övernaturliga inslag har förändrat världen i stort och i smått. Vanliga accessoarer är t ex luftskepp, kugghjul och klockverk, goggles, höga hattar, korsetter och turnyrer, viktorianska värderingar på gott och ont, den tidens vetenskap från hålkortsmaskiner till spiritualism, och ofta finns förstås inslag av äventyr och romantik i stil med den tidens underhållningslitteratur. Alltihop helst med ett inslag av ifrågasättande och uppochnervändande av den verkliga historien och den tidens filosofier. Oftast utspelar sig berättelserna på sent 1800-tal men det finns även steampunkberättelser som flyttar de här elementen till rymden, forntiden eller framtiden. Som sagt finns det mycket viktorianskt i det här, men det vi nu är intresserade av är vad som händer om man punkar till den här tidsperioden i Sverige: oscariansk science fiction och fantasy!"
Och här kan ni kika på vad Wikipedia säger om saken.

2 kommentarer:

  1. Åh! Tänk om det blir så att vi båda kommer med i samma antologi! Det hade varit nåt. *håller tummarna för oss båda*

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det skulle onekligen vara roligt och vem vet, kanske delar vi bord nästa år (om det fortfarande är öppet) jag vet fortfarande inte hur framtiden ser ut för böckerna och när de kommer ut.

      Radera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive