fredag 13 september 2013

Klockan är sen och nu blir det jerka

Förra veckan ville jag vara med på Jerkan, då handlade det om vad jag skulle göra om jag hade fem miljoner och vet ni, då skulle jag säga upp mig och ägna mig helhjärtat åt att skriva. Men nu låter vi det vara och går vidare till helgens fråga, nämligen:

Om du skulle skriva en bok skulle den i så fall utspela sig:
 • i en stad?
 • på landet?
 • på en fiktiv plats?
 • på havet?
 • i framtiden?
 • i det förflutna?
 • i nuet?
 • i Sverige eller utomlands?
 • annat?
Ni som följer mitt skrivande vet väl redan svaret på denna fråga, i alla fall på ett ungefär.
Alvhildatrilogin som jag skrivit utspelar sig framförallt i Sverige men även i USA och Frankrike. Den utspelar sig både på landet och inne i stan och den utspelar sig både i verkligheten och på en fiktiv plats och både i det förflutna och i nutid. På mina tre sammanhängande böcker kör jag alltså alla punkterna. På den bok jag precis börjat skriva på börjar den i det förflutna men framförallt utspelar den sig i nutid eller rättare sagt, en alternativ nutid. Det gör att den faktiskt kan upplevas som om den utspelar sig på en fiktiv plats, men det är idag och här, bara med lite andra förutsättningar än vad vi lever med.

För mig kan det vara svårt att bara hålla mig till en plats, bara en tid eller bara en värld. Jag tar mig dit min berättelse kräver och mina berättelser är rätt så krävande kan jag lova.

Är jag ensam om att vara så virrig eller är vi fler där ute?

Vill du veta mer om Alvhilda, min trilogi, kan du läsa mer om den här och om du vill se något av mitt nya projekt kan du läsa lite om det här och här.

22 kommentarer:

 1. Din trilogi verkar spännande! Håller med om att skrivandet visst kan ta en till en mängd olika platser, tider osv., men för mig är det ändå oftast någon plats som är berättelsens nav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I så fall utspelar det sig framförallt i Sverige, Dalarna. Det är i alla fall det ställe som huvudpersonen kallar för hemma och längtar tillbaka till

   Radera
 2. Så spännande, de flesta jag varit inne hos skriver eller har manus i byrålådan
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viljan fanns länge men det var bara tre år sedan jag tog tag i det. Det har varit en spännande resa

   Radera
 3. Låter som att det kan vara svårt att få ihop så många platser och tider, men om man lyckas så brukar det bli riktigt bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trilogin utspelar sig under fyrahundra år så man hinner en del.

   Radera
 4. Jösses! Det känns som det enda som du missat är framtid, bra jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, än har ingen framtidsstory dykt upp. Ute till havs har jag faktiskt en ... Men vänta, det är ju faktiskt en framtidsstory också.

   Radera
 5. Oj, att hålla koll på så mycket skulle göra mig snurrig. Inte illa! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går ju rykten om att många författare är schizofrena - ligger kanske något i det. Jag går alltid omkring med ena foten i verkligheten och den andra fot i flera olika världar samtidigt

   Radera
 6. Blir nyfiken på dina projekt, ska följa länkarna och läsa lite mer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du hittade något du gillade :) det ligger en novell under en flik i Alvhildabloggen

   Radera
 7. Gott att välja den plats dit berättelsen tar dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har märkt att det tar emot om jag försöker styra själv

   Radera
 8. Gillar också det här med att hoppa mellan olika tider och världar när man skriver :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir så spännande då :)och boken rymmer så mycket

   Radera
 9. Jag hamnar där berättelsen för mig. Nutid, dåtid, framtid eller en annan värld. Spretigt kanske, men det gäller att få testa sig fram och bara njuta av processen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju det som är charmen, spretigheten som blir i början som man sedan lindar tight med logik och mål.

   Radera
 10. Så coolt det låter när du beskriver dina böcker. Själv har jag inte tillräckligt med fantasi ens för att skriva en bok, än mindre för att i så fall skapa en alternativ värld...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt kommer till mig genom what if-tankar. Jag irriterar mig på något på nyheterna och så tänker jag att "men, tänk om det vore så här istället" och sedan är hjärnan igång på högvarv och jag behöver inte göra mycket aktivt själv alls.

   Radera
 11. Måste ta och kolla upp din trilogi, låter spännande! :) Alla mina manus utspelar sig på lite olika platser, men det jag arbetar mest på utspelar sig delvis i staden Jönköping, som råkar vara min hemstad, och delvis på en annan planet. Så där blandar jag ju lite, med fiktivt och verkligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kul att låta en bok utspela sig på en plats man bor eller har ursprung ifrån. Jag funderar på att skriva en bok som utspelar sig i mina barndomstrakter, jag kommer då ha med både hur det var när jag var liten och idag för det är så ombyggt.

   Jättekul om du kollar på trilogin, säg gärna vad du tycker om novellen som är en spinn off, om du orkar läsa den vill säga :)

   Radera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive