söndag 16 juni 2013

Feedback och läsning

Bild lånad från Recognize this

Folk har sagt det tidigare och jag håller med - det är en skev fördelning mellan läsare och skrivare. Alla vill bli författare men ingen vill läsa. Eftersom jag inte gett ut någon bok än så märker jag det inte i samma utsträckning i försäljningen men jag märker det däremot på de olika skrivsajterna som finns. Alla lägger ut texter men det är relativt snålt i fråga om textanalyser och samtal om texterna

Exempel - en tjej tog kontakt med mig inne på kapitel 1 där hon frågade om vi kunde kommentera varandras texter. Självklart tyckte jag att det var en himla bra ide men förklarade att jag var upptagen på grund av deadline just för tillfället men jag skulle gå in och kommentera hennes text så fort jag fick tid till det. fick då svaret att hon väntade hon också. Där borde jag anat oråd, varför vänta med att ge kritik bara för att jag inte hade tid för ögonblicket. Jag läste sedan hennes text, ett kapitel uppdelat i åtta olika delar som var ungefär lika långt som alla mina fyra kapitel. Jag läste hela, vägde texten, funderade, analyserade och skrev sedan en utförlig utlåtande med positiv feedback och olika förbättringsområden jag såg och vad jag tyckte att jag inte förstod. Då ger hon mig feedback, knappt användbart, på första kapitlet. Jag uttryckte då att jag ville veta hur det fungerade med hela förloppet fram till fjärde varpå hon gav mig ett knappt användbart utlåtande på fjärde kapitlet eftersom hon inte orkade läsa de två däremellan.

Detta var ett konkret exempel på ett vanligt förekommande fenomen som jag ser. Jag är med i olika forum och tröttnar ofta ganska snabbt eftersom jag läser och ger feedback, utan krav på något tillbaka för det ser jag som underförstått i den typen av forum, men får nästan aldrig kommentarer själv. I can't work under those conditions. Vad är alls meningen med att vara med och lägga upp texter i sådana forum?

Jag och en vän har startat upp ett forum på facebook med texten i fokus, där man ska kunna ge feedback och medlemmarna har droppat in ordentligt nu men det är fortfarande bara knappt en handfull som kommenterar. Vi får se om det bättrar sig, annars får jag nog sätta upp regler för medlemskapet.

Vad tycker ni? Ser ni också den tendensen eller är det bara jag som hamnat i ett vakuum?

5 kommentarer:

 1. Känns lite surt faktiskt, har själv lagt ut texter med ganska minimal respons, samtidigt som jag gett betydligt mer feedback.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är jag inte ensam om det då. Frågan är vad man ska göra åt det.

   Radera
 2. Jag har inte funderat över detta men nu när du säger det så kan man nog märka sådana tendenser. Tråkigt. Kan det ha att göra med ett överflöd av information som gör att det inte orkas med? I kombination med ett ökat bekräftelsebehov?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en rimlig kombination. Det är många som vill bli erkända författare men inte tillräckligt många läsare för att uppfylla bekräftelsebehovet.

   Radera
 3. Tror det handlar om ens bekräftelsebehov och det ständigt eskalerande informationsflödet, sitter själv med en massa debattartiklar och böcker jag inte hunnit läsa/sätta mig in i.

  SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive