söndag 2 juni 2013

Det fattiga svenska språket (varning för grovt språk)

Jag har läst på många ställen att det svenska språket är fattigt. Jag kan själv uppleva att det är så när jag skriver eftersom jag allt för ofta kommer på perfekta engelska ord som skulle beskriva mycket bättre än de svenska jag kommer på. Frågan är om det är för att språket är fattigt eller om jag är okunnig i området och behöver läsa på mer. Mycket handlar ju om hur användarna av språket brukar det och bara på sistone tycker jag att det har varit väldigt motsträvigt att införa nya ord i den svenska vokabulären. Jag tänker framförallt på orden hen och snippa. Där jag tycker det är svårast att uttrycka sig i svenskan när jag skriver och där vi har ett stort behov av att öka på våra uttryck är inom sexkategorin.

Att skriva en sexscen och till exempel om en penetration utan att använda sig av ord som gör det kliniskt, porrigt eller bara konstigt med sina omskrivningar är svårt. Snopp och snippa är ord som inte ska förekomma alls för det är barnkön, penis och vagina är för skolbok och kuk och fitta är för mig för hårt och porrigt. Det borde finnas något mitt emellan textbok och porr för att kunna beskrivas mjukt när några har sex. Jag skrev en erotisk novell där jag fick en del kritik angående att jag inte hade tillräckligt ingående detaljer, och det har jag inte för jag vill inte skriva vart vad tar vägen eller hur hårt eller djupt det förs för det är inte relevant - eller tycker jag det för det inte finns ord att beskriva det med?

Jag vägrar skriva ord som kuk och fitta i en sexscen för det tar bort själen och får hela scenen att bli grov och porrig. Ett exempel på det är när vi i cirkeln läste "Norwegian wood" av Haruki Murakami. Det är en förövrigt mjukt skriven bok med kvalité men när det kom till sexscenerna reagerade alla på att översättaren använt sig av ord som kuk och fitta i sexscenerna. Eftersom själva sexscenerna i övrigt var mjuka och kärleksfulla snubblade alla över de hårda porrorden som skar igenom texten. En av cirkeldeltagarnas dotter är japanexpert och hon uttryckte att författaren ALDRIG skulle använt sig av så hårda ord utan att det måste vara ett översättningsfel. En japan använder inte de orden för de är för fula, de är svärord som är långt ifrån de ord som används i böcker och framförallt om allt annat framställs på det sätt som det gör i boken. Där hade det alltså varit väldigt bra om man hade något mellanord, något vi diskuterade lite på träffen eftersom problemet kom upp.

Vi borde därför arbeta på att hitta bra könsord som inte är stigmatiserade men med tanke på hur stort motstånd det är i Sverige att hitta nya ord för kön eller könstillhörighet ser jag att det kan bära med sig problem. Det är väl just där allt hänger, vi är för rädda för att tala om våra kön för att det ska vara möjligt att lyfta dem i sammanhang som inte är porriga eller skoltillfälle.

Vad tycker du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive