onsdag 13 mars 2013

Ta saken i egna händer


I måndags skulle man ut och kolla av biblioteken i sin omgivning efter affischerna som Anna Vintersvärd hade skickat ut. Hade de fått upp informationen eller inte? Jag gick till Örebro stadsbibliotek och såg snabbt att där hängde den inte. Jag frågade då en av de som arbetade på biblioteket om var informationen kunde vara. Vi pratade lite och jag berättade om Andra världar som han tyckte lät intressant och absolut något som de borde skylta med. Han hade dock inte ansvaret själv och sa att de var så många som jobbade där och att det därför var omöjligt att veta om någon, och i så fall vem som, tagit hand om det. Han hänvisade till informationsdisken, de borde veta.

I informationsdisken stod en äldre ganska stram kvinna. Jag frågade om de fått in någon affisch och hon visar från början intresse och förklarar samma sak som den andra, att de var många som jobbade och att det var omöjligt att veta. Hon förklarar vidare att den tavlan jag tittat på var för privatpersoner och för föreningar, alltså inget ställe där de satte upp egen information.

Någonstans här under samtalet förklarade jag vad Andra världar är och så fort jag yttrat att det är en bokmässa i genre fantasy ändras hennes karaktär totalt. Hon vände bort blicken, visade ett totalt ointresse och satte sig vid datorn och talade med mig samtidigt som hon såg mycket oengagerad ut i samtalet men mycket upptagen i det hon höll på med på datorn. Jag kan ha missuppfattat men även om det inte hade att göra med hennes attityd mot fantasy (som, om de finns där, bör bearbetas) så hade hon en mycket oserviceinriktad attityd i allmänhet. Jag fortsatte att fråga var de har satt upp informationen från biblioteket självt varpå hon suckar och säger att det bara är deras egen information och att de alltså inte gör sig besvär över något de får skickat till sig. Jag erbjöd att själv sätta upp planschen. Men se det var det ingen idé att jag frågade om eftersom hon utan att se upp från datorn mumlade att hon inte visste var den var.

Tack Örebro stadsbibliotek för det fantastiska mottagandet och den attityd som ni visar utåt angående svensk fantasy och skräck.
Kan i alla fall säga att jag idag, efter att ha hämtat ner bilden från nätet och skrivit ut på egen skrivare - satt upp informationen själv på tavlan. Bara för att de som sitter på informationen på stadsbiblioteket är emot en stor växande genre i Sverige, skall inte läsarna bli lidande.


2 kommentarer:

  1. Jag har oxå irriterat mig på bibliotekens överförmyndarattityd. Det är inte deras uppgift att bestämma vad folk ska läsa utan att se till att folk kan få tag i det de vill läsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känns verkligen trist att det är folk som ska jobba med att öka läsningen bland ungdomar som så tydligt ratar en genre som många unga läser. Det förstör mer än vad det hjälper.

      Radera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive