tisdag 8 januari 2013

PMS - tidernas bortförlaringar

 Idag såg jag ett sådant där himla roligt skämt på facebook som många säkert tycker jag överreagerar på och att tycka det är väl egentligen att bete sig på just det sätt som jag förfarar att man gör i frågan om jämställdheten. Alla skrattade och tyckte detta var så roligt, kvinnor som män men jag stannade upp och analyserade det hela och funderade på vad frågorna faktiskt innebar. Här är den fina bilden:

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/382012_308939525881146_1797058352_n.jpg
Now, lets look at the facts, shall we ...

Om en heltidsarbetande man kommer hem och möter sin heltidsarbetande fru och frågar "Vad blir det till middag?" anser inte jag att man ska behöva ha PMS för att bli irriterad. Vad är det för total ansvarsfrånvarande beteende. Borde inte han vara lika införstådd i vad som ska lagas till middag som hon, kanske köpt något på vägen hem till det eller kanske rent av börjat med käket. Varför ska det ligga på frun och dessutom som en sådan självklarhet att att man kan skämta om det och skratta med i att en reaktion på detta helt måste ha att göra med hennes hormonella obalans. Vi kollar på vad som är "safer". I mina ögon är inte det "safer" att fråga till sin jämlika hustru, som man delar hushåll med och bor tillsammans med om man - "kan hjälpa till" med maten. Nej. Antingen bor du på stället och tar ett vuxet ansvar och då "hjälper" man inte till, då delar man på sysslorna rakt av. Barn hjälper till. Är det så det är alltså. Att männen inte skall anses ha ett vuxet ansvar, ja men då kan vi väl lika gärna omyndighetsförklara dem med en gång. 

Nej, jag menar inte allvar, jag menar precis lika lite allvar som jag hoppas den som kom på den här roliga bilden gör. För om det nu är så att en man "hjälper till" hemma, ja då tar han inte mer ansvar än ett barn. Det är inte jag som som säger det, det är de med dessa skämt som säger det eller den man som ser att han hjälper till istället för att dela ansvar.

Vi går vidare på de fyra frågor som kommer under middagsfrågan - "Ska du ha det där på dig?" "Vad är du så upprörd över?" "Ska du verkligen äta det där?" och "Vad har du gjort hela dagen?"

Vad har du gjort hela dagen? - ja, nu kanske det framstående landet USA som anser sig ligga främst i alla möjliga frågor inte "låtit" kvinnan få komma ut på arbetsmarkanden i samma utsträckning men ändå, vad är det för fråga? Snacka om ifrågasättande och nedvärderande. Och det ska man inte reagera på som kvinna? 
Ska du verkligen äta det där och vad har du gjort hela dagen är båda värderande frågor som tydligt visar att någon annan ser sig ha rätten att tala om hur man ska klä sig och vad man bör äta. Men vi kvinnor bör inte bli irriterade över detta för då kan man ju tro att vi har PMS.
Sista frågan - vad är du så upprörd över - ja, har allt de övre hänt så är det ganska lätt att hitta svaret.

Jag vill inte ha en feministisk blogg, även om jag nu är feminist. Det finns långt många bättre skribenter i det ämnet och jag kommer inte gräva ner mig i detta mer heller men jag kände bara att detta måste ut för det är allt för många kvinnor och män som skrattar åt dessa skämt utan att tänka efter vad det faktiskt handlar om. Det handlar om att förminska alla kvinnors uttryck över missnöje med PMS och vi skrattar alla åt det. Kvinnor och män. Varför? Är det verkligen roligt? Och att dessutom skrattande komma med förlsaget att supa henne full. Alkohol som svar på alla missnöjesproblem?

Nej.

Den här var inte rolig. Verkligen inte rolig.


5 kommentarer:

 1. Det här är tyvärr den bistra sanningen för många i det stora landet i väster. Jag har levt i precis den där mardrömmen, så jag skrattar inte one bit åt ovanstående. (Ja, det finns andra sorters män där också, men tyvärr, generaliseringen ovan stämmer skrämmande ofta.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just frågan om att männen "hjälper till" och just inte är en del i hemmet när man pratar, just för dessa uttalanden, finns ju även här i Sverige. Troligen inte alls i samma utsträckning som i USA men bara att man skrattar åt det och inte ser förtrycket bakom själva uttalandet, utan ser det som norm är ju det som skrämmer mig mest.

   Vågar knappt tänka mig hur det kan vara att bo i USA faktiskt. De verkar var långt efter Skandinavien i fråga om jämlikhet. Jag säger Skandinavien för det känns inte som om Europa kan gå som en grupp i den frågan.

   Radera
 2. Tycker skämtet känns som ett skämt från 50talets svenska medelklassamhälle alternativt amerikanska republikanska övre medelklassen. Känns inte tidsadekvat.

  SvaraRadera
 3. Ahh, det är jag Mikael, som skrivit ovanstående, länka inte mer som kan få mig att tappa fokus på de sista kapitlena nu:)

  SvaraRadera
 4. hahah, garvade en hel del åt det där, faktiskt, sedan får det säga vad det vill om mig. Jag måste erkänna att jag gillade den gula killen bäst! :D Jag vet att både det röda och det rosa är vardag i tex sydeuropa och som hanna säger förmodligen även i USA. och ändå så upplevde jag inte det som att italienskorna blev irriterade för att männen inte hjälpte till hemma. Det är nog så starkt införlivat med deras hela världsbild att de aldrig ens ifrågasätter det. Å andra sidan är många hemmafruar där, många fler än i sverige och jag tror det finns en hel del hemmafruar även i usa. Då blir kanske frågan lite annorlunda när det gäller att "hjälpa till" hemma.

  SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive