torsdag 1 november 2012

En fråga som väckte motfråga

Jag gillar sidan Skriva bok på facebook. En inspirationssida för författare eller författarwannabes på facebook. Det ställs nästan dagligen frågor inne på sidan som många svarar på, angående var man skriver bäst, vilken tid på dygnet eller vilken genre man skriver i. Alla frågor tillsammans med svaren blir inspirerande för de som läser.

Idag ställde en av de som driver sidan, Tanja, frågan:
En fråga för dem som skriver science fiction och fantasy. Jag är alltid fascinerad av hur man kommer på idéer för sådana böcker, hur kan man hitta på och beskriva något overkligt?
 Frågan i sig var intressant och många svar kom upp varav en var klockren: "Fantasi"
Jag själv svarade med 
Jag skriver inte helt andra världar men förvrider den värld vi lever i och lägger in overkliga element, vet inte om jag räknas in då men jag svarar ändå: för mig lever jag redan i den verkliga världen som jag ofta spicar till med "what if's" som sedan spinner vidare till ganska extrema och verklighetsfrånvända storys. När jag sedan bearbetat storyn ett tag märker jag att det finns samhällskritik som jag burit på inom mig som kommer fram. Det slutar alltså med att jag ifrågasätter den verklighet jag lever i med hjälp av en förvriden bild av den.  

för att sedan komma med motfrågan om hur man istället inte skriver fantasy. För det är faktiskt något jag ibland funderar över:

- Hej, du har nu chansen att få bli vem du vill i vilken värld du vill. Det finns inga begränsningar, du kan flyga, du kan trotsa tid och rum, du kan trolla du kan byta kön. Gör vad du vill. Nå, vad väljer du?
- Tja, jag tror jag väljer att vara en kvinna i medelåldern med flera barn som har en man och lever i en förort som dessutom har lite svårt med ekonomin och har kärleksbekymmer."
- Eh, jaha ... men är inte det något som påminner lite om ditt liv."
- Jo.
- Jaha ... okej. Ha så kul med det då.

Varför väljer man inte att få vara något helt annat, med helt andra förutsättningar som inte går att uppleva i sitt eget liv. 
- ja men hon får åka till Paris!
Jaha, men det kan väl även du göra? eller, är Paris ett sagoland som är omöjligt att åka till?
Det är inte så att jag vill klanka ner på de som inte skriver fantasy eller övernaturligt eller skräck, det är mer det att normen är att skriva om normen och det är då jag vill ställa motfrågan till folk som tycker att skriva fantasy verkar helt otroligt och rubbat, varför inte skriva fantasy?

Eller, det kanske bara är jag som tycker att skrivandet och läsandet är en verklighetsflykt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive