söndag 14 oktober 2012

Bloggjerkan

Jag hittade detta intressanta inne hos Nathalie idag, och följde länken. Det passade bra eftersom jag velat säga några ord i frågan om nobelpriset.

Om Annikas bokbloggsjerka kan ni se här, där ni även kan läsa vilka frågor som gäller just nu.

Jag kan till att börja med uttrycka att jag inte själv läst årets nobelpristagare, Mo Yan, som vanligt kan jag erkänna. Jag kan därför inte uttala mig specifikt men när jag läst om hans litteratur tycker jag det känns riktigt spännande och roligt. Varför? Jo, för att han skildrar samhällsproblem genom magisk realism. Det är samma genre som jag själv tycker om att skriva i och skildra orättvisor och problem. Magisk realism är även en subgenre till spekulativ fiktion vilket innebär att den är i gott sällskap med skräck och fantasy. Det jag i förlägningen tycker är så bra med det är ju just att skräck och framförallt fantasy har ett oförtjänt dåligt ryckte där den sällan tas med den seriösitet som den borde. Detta är ett hopp om att vi kanske ändå är på väg åt ett håll där dessa genre får en upprättelse och en plats i det lite finare rummet av litteraturen.

Men det är bara mina egna spekulationer.

Nästa fråga att avhandla är det där berget av böcker som ligger och väntar på att bli läst. Jag är en dålig läsare kan jag erkänna. Jag vill mer än vad jag hinner och jag prioriterar ofta att skriva ända tills jag måste sova och inner inte ens läsa innan jag sluter ögonen på kvällen. Jag har däremot så dålig självinsikt på detta plan så jag bygger på den stora högen hela tiden. Just nu ligger i högen (utan hänsynstagande i kösystem eller rangordning):
Vägen till Umbria av Jan-Erik Ullström
I skaparens syfte av Johnny Lindström som jag fått av Johnny själv
Dödsdansen av Stephen King som skall vara berikande för mitt eget skrivande
Eld av Mats Strandberg och Sara Bergman Elfgren som jag lånat eftersom jag läst ettan
Destined av P.C. och Kristin Cast  som är sista delen i en serie jag läst alla tidigare i, lånad.
Genom dina ögon av Stephenie Myer som jag blivit rekomenderad
Eldfloder av Elin Holmerin som jag köpte i Uppsala Kedjor känns bara när du rör dig av Eva Holmquist också köpt i Uppsala
Berättelsen om Bill Sanch av Hampus Eriksson också köpt i Uppsala
Gainea av Aengeln Englund också köpt i Uppsala
Sist men inte minst har vi De döda fruktar födelsen av Pål Eggert som kommer vara den som läses först eftersom den kommer bli vald i nästa cirkelrunda och de böckerna hamnar alltid högst i prioriteringslistan.

Kan vara därför som jag inte hinner läsa något annat för vi har cirkel var sjätte vecka och det är ungefär vad jag behöver för att klämma en bok samtidigt som jag försöker skriva mina egna rader.

8 kommentarer:

 1. Jag gillar också Fantasy, Skräck, SF och magisk realism!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju svårt att inta gilla i mina ögon. Bättre verklighetsflykt är svår att hitta och ett bättre sätt att lyfta fram problem så man kan se orimligheten i den genom att ge ett nytt ljus på dem.

   Radera
 2. Bra genrer där! Det är inte mycket som slår en bra skräckbok :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är härligt när en bok får en kårer att gå längs med ryggen :) och detta trots att jag är mörkrädd :D

   Radera
 3. Håller med er andra. Kämpar ju själv med att skriva skräck och det hade ju också varit trevligt om den genren blev lite mer erkänt i den "finare kretsarna". :) Men jag har en känsla av att det kommer fler och fler svenska skräck och fantasyförfattare.

  /Nathalie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är mycket som pekar mot att skräck är det nya svarta :D passande uttryck där tycker jag :)

   Radera
 4. Jag läste Destined så fort den kom ut, jag älskar den serien - även om böckerna förlorade sin charm efter ett tag.

  Är du säker på att det är den sista boken i serien? Jag vill inte spoila någonting för dig, men slutet verkade inte som något "slut".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du förstör inget för mig, hon jag lånade boken av har redan påpekat detta för mig men som det ser ut just nu så är det i alla fall den sista utgivna.

   Håller dock med om att charmen lade sig lite mot slutet och nu följer man det nog mest för att man vill veta hur det slutar. Jag är kanske lite av den udda typen för jag hoppas stort på att hon får ihop det med Kalona. Det är ju det enda rätta liksom, de där mänskliga typerna är bra töntiga i jämförelse menar jag. :D

   Radera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive