lördag 15 september 2012

Vad är budskapet?

 
Jag har läst "Den lilla smurfan" 
Jag vet att många kräks så fort man börjar sätta på sig genusglasögon men i det här fallet är det så extremt att även de som spyr så fort man nämner ordet borde inse att det är något fel i det som förmedlas till våra barn i den här storyn. Jag kommer väldigt väl ihåg att jag INTE kunde identifiera mig med Lilla smurfan, och det tror inte många andra tjejer kan heller. Problemet är ju bara att det inte har med identifieringen i sig att göra utan den bild som målas upp om tjejer. Låt oss börja.

 Gargamel vill göra livet surt för Smurferna så han skapar en liten tjej till dem. En tjej med trassligt svart hår och med bökiga åsikter och krångligt sätt. Förutom det så framgår det tydligt att hon inte kan vara med i brobygget eller göra något annat arbete utan bara sitta stilla och inte vara i vägen. När hon väl får försöka göra något går det åt skogen, hon slår andra Smurfer på tårna och klarar inte av att göra annat än fel. Det upprepas gång på gång att hon inte kan något för hon är tjej. Hon tvingar de tuffa männen ut på utflykter och mysa i skogen och som hämnd mobbar de henne. Säger att hon är tjock och ful och syr om hennes kläder och byter spegel för att hon ska se fulare och tjockare ut. Detta gör henne jätteledsen och då trösta gammelsmurfen.

Lösningen på problemet är väl det som är mest fascinerande - göra henne vacker. Här framgår det tydligt att om du inte är snygg som kvinna så duger du inte och då bör du göra dig snygg, så att du blir accepterad. Att de andra Smurferna var elaka och mobbade henne var inget som blev uppmärksammat eller bestraffat för det var visst ett accepterat beteende, hon var ju ful.

Så, nu är hon vacker och alla problem är lösta. Hennes beteende är detsamma men nu är det helt okej eftersom alla smurfpojkarna blivit helt ombytta och gör allt för henne för att hon är lite snyggare. Hon kan nu, med sin skönhet, få dem att dränka sin egen by bara för att hon ber om det. Det är alltså inte bara så att kvinnorna inte duger något till om de inte är vackra, män är även idioter i närheten av vackra kvinnor och kan inte göra något rätt i deras närhet.

När det kommer fram att det är Gargamel som ligger bakom Lille Smurfan så hämnas smurferna. Hur?

Genom att skicka en ful kvinna till honom!

Det ultimata straffet för alla män är så klart en ful kvinna. Finns det något värre, om hon är överviktig dessutom så är det bara att mobba, det är allas rätt i samhället, hon får ändå skylla sig själv.

2 kommentarer:

  1. Hjälp, och inte är den så gammal att man kan skylla på att jasåvardetislutetavartonhundratalet ... Jag och sonen har precis sett filmen "Modig". Underbar! Först trodde jag att den skulle vara sådär gammalmodig, men det var den ju inte. En stark mamma och en stark dotter som fixar biffen tillsammans.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror väl det är sjuttiotal på den smurfboken. Modig såg jag med barnen förra helgen och jag var mycket nöjd med den. Jag upplevde att det verkligen var en sån där mor/dotterfilm som skildrade det uppbrott som sker mellan just mor och dotter under tonåren. Mycket mycket bra, gillade den skarpt

      Radera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive