måndag 10 september 2012

Skrivregler

Bild lånad från Stupid blog name

När jag skriver får jag alltid veta vad som gäller om jag alls ska kunna bli publicerad.

  • Man ska komma in i handlingen snabbt!
  • Det får inte vara för segt tempo
  • Det ska vara mycket dialoger för det är dom som för handlingen framåt.
  • Akta sig för att göra för mycket inre dialoger - de drar ner på tempot och gör berättelsen förvirrande och svår att hänga med i - tråkig rent av.
  • Inte glömma vikten av att göra miljöbeskrivningar
  • Inte göra för mycket miljöbeskrivningar
Just nu läser jag Liseys berättelse av Stephen King. Jag har några vänner som anser att det är en av de bästa böckerna de någonsin läst.
  • Den kommer man inte in i förrän efter hundra sidor
  • Tempot är ganska segt, eller, det är mycket beskrivningar på detaljer som kan kännas en aning temposänkare.
  • I stort sett all dialog är en inre, eller rättare sagt, flera inre.
Jag läser och fascineras över alla dessa "regelbrott" som mina stora idol gör och funderar över hur många böcker måste man gett ut innan man kan göra så här - tvärt om.

4 kommentarer:

  1. Han har väl alltid gjort så? Skit i alla "regler" och skriv som passar dig. Tänker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, självklart skriver jag som jag vill men jag vill ju ändå att andra ska fastna och gilla mina böcker och därför skriver jag ju lite så som andra vill också.

      Tänker mycket på det där om vad man säger om många av de stora mästerverk som lever kvar, hade de kommit till förlag i dag hade de fått en refuseringsbrev på posten.

      Radera
  2. Intressant inlägg. Har många gånger funderat över det. Kan det vara något annat som gör att man läser vidare? Karaktärerna? Språket? Själv är jag inte förtjust i inre dialoger. Försökte läsa en bok som var helt utan dialoger. Tröttnade direkt. Kanske är en smaksak, vad vet jag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det gäller Stephen så kan jag säga att det allt för ofta är just hans detaljer och sätt att lyckas få en att verkligen känna avsky och äckel tillsammans med karaktärerna som i alla fall får mig att rysa och läsa vidare. Just den här boken jag läser nu har jag försökt lyfta tidigare men inte lyckats och om det inte vore för att vi har den i cirkeln hade jag nog inte orkat läsa den, men nu ger jag mig inte. Dock vill jag nog säga att detta inte är en av mina favoriter i Stephens hage direkt.

      Radera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive