onsdag 12 september 2012

Kom och köp konserverad gröt

 
 Allt går att sälja med mördande reklam

Jag jobbar som jobbcoach med stark inriktning på den personliga marknadsföringen.

Personlig marknadsföring, mumbo jumbo, säger säkert någon nu, det har jag haft många deltagare som sagt.
”Personlig marknadsföring, sådant där modernt tjafs, jag gör på det gamla hederliga sättet”
”Jaha, som vadå?”
”Jag kollar med kompisar och gamla jobbkontakter och ringer till olika företag för att försöka få napp”
”Bra, då jobbar du redan med den personliga marknadsföringen, då ska vi bara göra det på ett medvetet sätt och höja ditt goda rykte.”

När det gäller den personliga marknadsföringen kan man fundera på om det bara är inriktat på jobb och arbetsmarknad eller om den går att applicera på annat också?

Självklart kan man det.

En kort beskrivning av den personliga marknadsföringen är att man får ut sitt budskap, får folk att se en och sin potential. Varför ska man bara hålla det till arbetsmarknaden. Det handlar ju om att få ut budskapet om dig och du är ju mer än bara ditt arbete. Samtidigt är det inte fel om dina egenskaper även är passande för det yrke du faktiskt vill jobba inom. Det är inte heller något man bara slutar med när man fått ett jobb, det är något man slipar på hela tiden för att även kunna klättra inom koncernen, att komma vidare eller höja sitt resultat. Om man hela tiden slipar på sin personliga marknadsföring har man redan kommit en bit på väg om man vill söka ett nytt jobb, försöker få befordran eller vill göra karriär inom andra delar av sitt liv.
Personlig marknadsföring handlar om alltifrån hur du får ditt CV att sticka ut och hur du ska bete dig på en intervju till hur du nätverkar bäst och använder sociala medier för att marknadsföra dig.

Hur gör man då när man ska börja marknadsföra sig själv?


Man börjar med att skapa ett intresse. Det bästa sättet är att komma på en riktigt intressant presentation, kort och gärna humoristisk. När jag hade föreläsning sist valde jag att ge en presentation av mig själv som inte var förknippad med mitt yrke utan mitt intresse, författandet:
”Jag skapar världar och förutsättningar som vänder upp och ner på vår världsbild.” Det var ingen som kom på vad det var men intresset väcktes för många satt och gissade ett tag på vad det kunde vara. När jag väl beskrev närmre – jag skriver socialpsykologiska thrillerhistorier som utspelar sig i vår värld men ger nya perspektiv som omkullkastar våra förutfattade meningar om hur världen fungerar – så var diskussionen inför rasten i startgroparna.

Den form av presentation kallas för ”hisspresentation”.
Namnet?
Ja, det kommer från tanken att du ska ha en presentation som är spännande och intresseväckande men kort nog för att du ska hinna ge den mellan två olika våningar i en hiss, om du råkar träffa nyckeln till framgång, just där. Du ska hinna vinna över den personen på din sida innan hissen kommit fram till sin slutstation.

Nu utmanar jag dig att applicerar denna hisspresentation på författarskapet.
Om du hamnade i hissen tillsammans med din drömförläggare, han eller hon som du känner skulle kunna göra just din bok rättvisa. Hur presenterar du då din bokidé? Tänk på att intresset måste vara väckt innan hissen säger *pling* och dörrarna öppnas.
 Nå?

Vad säger du?

1 kommentar:

  1. om jag bortser från allt jag nu lärt mig om personlig marknadsföring så ska jag berätta att gröten på bilden kallar vi för "korvgröt" eftersom den är förpackad i en plastkorv

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive