torsdag 19 juli 2012

Research på semestern

I dag var vi i Äskhults by där barnen fick tälja med kniv utan att börja blöda en enda gång. Några andra barn runt om gjorde det dock, men det var aldrig mina barns fel, som tur är. Fick däremot höra från en annan mamma som käckt sa till sitt barn - äsch, ingen lek utan lite blod - varpå jag inte kunde låta bli att lite skämtsamt ifrågasätta deras lekmetoder där hemma och frågade om jag borde flytta på mitt barn. Vi kom fram till att det nog inte var någon fara.

Sedan satt vi inne i fikastugan under en lång stund i skydd för regnet, ni vet det där blöta som faller från himlen varje dag.

Trots att vi missade guidningsturen på grund av regnet, lekte jag tjugo frågor och tog reda på det jag ville veta utan guidning. Jag har nu kommit fram till att jag måste förändra hela bilden av det hus Ragnvald bor i under sextonhundratalet. Jag har sökt efter information utan att hitta och de som jobbade där trodde inte jag skulle hitta så mycket bättre heller. Nu har jag i alla fall bilder på ett sextonhundratalshus som jag ska utgå ifrån när jag beskriver huset. Här ska jag ge er en rundvandring i Ragnvalds boning.

 Välkommen. 
Bilden känner ni säkert igen från förra inlägget. Grästaket i mitten är det mest genuina och det kommer växa på hela Ragnvalds tak.

 Väl in genom dörren har vi en hall som går rakt igenom huset. Kan tänka mig att denna är mycket kall på vintern. Till vänster är det ett förråd eller en liten ladugård. Det är ett loft med en stege upp och plats för att antingen ha djur eller mat. Till höger kommer man in i köket.
 Här har vi köket. Den stora vita härliga öppna spis med skorsten och bakutrymme som så fint pryder köket fanns visst inte på sextonhundratalet. Då hade de bara en stor eldstad mitt i rummet och ett hål uppe i taket, som i dag är ett takfönster, där röken kunde försvinna ut. Jag funderar lite över om Ragnvald skall vara före sin tid här, jag vill väldigt gärna ha den där öppna spisen. Förutom takfönstret finns det inte något annat ljusinsläpp så detta är ett mycket mörkt rum.

  Här är en säng, den som används på vintern när det är kallt ute och den enda källa till värme är den öppna spisen eller den eldstad som kommer finnas mitt i köket. På andra sidan dörren finns ett annat litet rum. Det är mindre än köket och är det rum som man arbetade i, ser det ut som. Spinnrockar och annat fanns placerat där men i Ragnvalds värld kommer detta nog att vara umgängesrummet, eller finrummet. Kanske att det får byta plats med köket, har inte bestämt mig än. Jag tog några bilder där inne men ljuset var för skumt så det blev inte bra.

 Det här är den enda bild som det blev något av och det är den stegtrapp som tar en upp. Till sovgemaket ...

Eller sommarsovrummet som jag kallar det. 

Kan säga att det är en hel del ombyggnation som krävs i boken för där ser huset ut precis som ett gammalt soldattorp från artonhundratalet, för det var det enda jag hade att gå efter när jag skrev. En liten hall, köket rakt in, ett vardagsrum åt vänster, en trapp till övervåningen till höger och ett sovloft ovanpå. Alltså inte en planka rätt.

2 kommentarer:

  1. Visst är det spännande och intressant att kolla på såna gamla hus. Jag blir alltid fascinerad av hur de måste ha haft det och hur många som bodde i husen m.m. Jag får alltid nån' ny tanke som ploppar upp

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättespännande. Det är en av anledningarna till att jag hemnetsurfar, fantisera ihop saker och liv. Det irriterande just här var dock att jag har en stor husombyggnad framför mig i boken.

      Radera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive