söndag 4 mars 2012

Bakvänt

Idag var jag med dottern på ICA. Dottern hade tagit med sig sin plånbok och planerade att slänga bort 50 kronor på något onödigt.

När jag drar mitt ICA-kort säger scanneraparaten att det är något fel - prata med kundtjänst. Jag studerar kundtjänst som har en lång kö på minst tio personer. Jag tittar på kassorna och ser att de har köer på högst fyra personer. Jag drog en snabb slutsats och sket i scannern.

Inne i affären hittar dottern en rosa nalle som kostar femtio kronor. Hurra! Hon betalar den och går runt och kikar på saker utanför affären medan jag betalar mina varor. Hon hinner bli bundis med några lottförsäljare. De sålde bingolottor och sverigelotter. Det ville hon ha. Jag sa att bingolotter kunde hon inte köpa för vi spelar inte bingolotto men hon charmade till sig femton kronor av mig till en sverigelott eftersom hon själv bara hade tio kronor kvar. Jag försökte förklara för henne att när hon köpt papperslappen kunde det mycket väl hända att hon inte skulle vinna något och då hade hon bara slarvat bort tio kronor i onödan. Ett hopp om pedagogisk utbildning.

När hon köpt lotten vann hon femtio kronor och fick i stort sett tillbaka pengarna för nallen. Försäljaren som sålt hade inte fått information om att han skulle stå för vinsten men det stod klart och tydligt på lotten att han skulle det . Eftersom dottern hade köpt första lotten gick han back 25 kronor på något som han skulle tjäna pengar på.

Alltså tjänade vi pengar på att inte använda scanner, dottern köpte en nalle utan att bli av med pengarna och försäljaren förlorade på att sälja en lott.

Jag har däremot försökt få henne att förstå att hon är skyldig mig pengar för lotten. Hon får själv välja om hon vill betala tillbaka den exakta summan eller om hon vill betala procent av vinsten.

2 kommentarer:

  1. Jo du tack, jag har försökt förklara detta för henne så hon inte förväntar sig att vinna varje gång :)

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive