söndag 5 februari 2012

Pysselkalas

Min dotter är en riktig liten pysselmaja och därför kom förslaget om att vi skulle göra ett pysselkalas för henne nu när hon fyllde sju år. Det enda negativa med detta var att hon endast kunde bjuda in tio kompisar vilket kan vara svårt för en mycket social liten flicka. Även tio kan vara mastigt, men vi klarade oss igenom det. En viktig information som stod på inbjudningskortet var "Klädsel, oöm, det kan förekomma en hel del färg"

Det första barnen fick göra var att skapa sina egna tårtor. Det är ju ett pyssel i sig. Jag bakade muffins för ändamålet och skar dem i tre delar. På bordet ställde vi sedan grädde på sprayflaska, olika sylt i klämflaska, chokladmousse och jordgubbsfromage samt lite olika strössel. Barnen var väldigt kreativa och fantasifulla i sitt arbete.

Efter fikat var det fiskedamm. Maken hade hittat små filtpåsar med pysselkit som barnen fick med godis i. Här var det några av pojkarna som reagerade för de tyckte att det var lite för flickigt men godiset var i alla fall okej.

När de pysslat klart med sina filtpåsar och pojkarna hoppat av sig inne i dotterns rum fick de alla var sin träram att färglägga. Här var de väldigt förväntansfulla över vad som skulle hamna i ramarna senare. De hade färger, lim och glitter att förfoga fritt över. Det såg ut som om någon slaktat en enhörning i vardagsrummet när de var klara, men det var det klart värt. De älskade att få gå lös.

Till fikat hade alla fått var sitt glas som deras namn var skrivet på. Det var skrivet med glasfärg och sedan bränt i ugnen. Under tiden barnen fiskedammat och målat ramar diskades glasen ur och serverades återigen fast denna gång med glasfärgspennor. Nu fick barnen istället gå lös på glasen och göra dem så fina de bara kunde. När de var klara lades lappar i om hur de skulle brännas, enkelt, i hushållsugn på 175 grader.


Alla barnen fick sedan med sig hem, egenmålade ramar med bilder på sig själva med sina tårtskapelser. Dessa fotades under skapandets gång och skrevs snabbt ut på skrivare under kalaset. De fick även med sig sina glas och de filtväskor som de fått i fiskedammen. Kalaset var uppskattat både av barnen och deras föräldrar. Alla barnen fick prova på att arbeta med spännande material som de även fick ta med hem som minne.

Om man inte har mycket pyssel hemma kan det bli lite dyrt att köpa in sig på alla pennor och färg men om man som jag, är en riktig pysselmänniska så kommer produkterna ändå att användas tillräckligt flitidgt för att det kommer löna sig. Ramar kostar inte många kronor på till exempel IKEA och även glas går att hitta för en spottstyver i samma affär eller ännu billigare på militärens utförsäljningslager.

1 kommentar:

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive