onsdag 15 februari 2012

Jag skriver magisk realism

Det fick jag precis veta. Det är så skönt att ha ett namn på det men samtidigt känner jag mig som en idiot som inte förstått det tidigare. Det är ju ingen ny genre direkt. Myntades redan 1925.

Medan jag sitter och känner mig dum och okunnig börjar jag fundera över varför jag inte visste om det. Då kommer följdfrågan, vem är det egentligen mest pinsamt för?

Det är ju inte så som att jag stuckit huvudet i ett hål i marken och vägrat sätta genre på mina texter. Det är ju inte som så att jag när jag ska köpa de böcker jag älskar, inte slitit mitt hår i frustration över hur svårt det är att hitta dem. Man kan ju inte hitta något om man inte vet vad man ska leta efter menar jag. För snart ett år sedan skrev jag om mitt forskande i ämnet inne i en bokaffär i Stockholm. Där var förvirringen total. Det är ju uppenbarligen så att magisk realism klassas som ungdomslitteratur eller deckare, beroende på hårdhet av pärm och om det är noveller kan de hamna på hyllan för romaner. Inom den distribuerande verksamheten har man ingen aning om genren magisk realism verkar det som eftersom den inte används även om böckerna i fråga är klockrena.

Helt plötsligt känner jag mig inte så dum längre, jag menar, hur ska jag kunna känna till genren när den inte används på ett sätt så jag fått chansen att stöta på den tidigare. Den blir ju lite tandlös när den liksom inte används där den bör användas.

Kanske dags med en utveckling där ute i bokhandeln?

2 kommentarer:

  1. Begreppet "magisk realism" används i regel om den latinamerikanska litteraturen, men författare som Gabriel Garcia Marquez (t.ex Hundra år av Ensamhet"" eller Isabell Allende (t.ex Andarnas Hus). När du säger att det klassificeras som ungdomslitteratur får jag känslan att det kanske är fantasy det handlar om, och det tycker jag inte riktigt är samma sak.

    SvaraRadera
  2. nja, nu talar jag om alla böcker med övernaturlig karaktär, fantasy hamnar väl där också. Det var inte fantasy jag letade efter vid tillfället jag tar upp här, det var olika former av skräck och övernaturlig litteratur, vampyrer och spökböcker bland annat.

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive