söndag 30 oktober 2011

Bokcirkel avhandlar utan ett ord

I går samlades den ihärdige läsegruppen och diskuterade det senaste bytet, skrivet av Linwood Barclay.
Den information jag fick innan jag påbörjade läsningen var följande:
"14-åriga Cynthia skriker åt sina föräldrar och slår igen dörren till sitt rum. När hon vaknar nästa morgon förväntar hon sig en konfrontation, men istället är huset tomt. Hennes mamma, pappa och storebror är borta.
25 år senare bestämmer sig Cynthia för att delta i ett tv-program om olösta fall i ett sista försök att få veta vad som hände den där natten. Först händer ingenting. Sen ringer telefonen. En mansröst säger att hennes familj förlåter henne. Cynthia är nära att bryta ihop. Är hennes familj vid liv? Varför har de aldrig hört av sig? Cynthia börjar forska i försvinnandet, och trådarna leder till fruktansvärda hemligheter. Kanske hade det varit bättre att låta det förflutna vila"
Nu kanske jag är lite väl indoktrinerad i thrillerträsket och de övernaturligas värld för i mina ögon lovade denna text mig spänning utöver det vardagliga. Jag läste de första kapitlen och det verkligen kittlades i spänningsnerven och när författaren lagt in ett samtal mellan två helt anonyma röster som talade om huvudpersonen så såg jag än mer övernaturlighet över boken.

Det visade sig dock vara en ganska vanlig deckare fast med en otrolig bladvändarglädje. Dock var den skriven på ett ganska tråkigt språk och slutet kände ihåligt och rätt så otroligt. Det var väl det enda onaturliga i boken fast onaturligt på ett dåligt sätt. Författarens val av berättare tycker jag, och många i gruppen med mig, var intressant då det inte var huvudpersonen utan dennes make. Det kände självklart efter ett tag då huvudpersonens beteende skapade frågor som var viktiga att ställa och det gjorde maken så bra. Det fanns även en hel del saker som kände taffliga, som att utredningsmetoderna angående försvunna personer skulle vara så taffliga under åttiotalet att en ensam detektiv ska komma på en gigantisk pusselbit angående personers personnummer på tvåtusentalet på en dag, som de missat under flera års utredning tidigare.

Jag gav boken 3,5 för den var klart mer läsvärd än många andra böcker jag läst. Vi pratade om hur svårt det är med det här betyget, vi funderar på att gå tillbaka och se vad vi gett de olika böckerna för att sedan revidera gamla betyg för vissa böckers betyg bör höjas eller sänkas i jämförelse med andra böckers betyg. Gruppens helhetsbetyg, utan två personers bidrag, blir 2,8/5.

Nästa bok som skall avhandlas är Angelologi - änglarnas tecken av Danielle Trossoni och den kommer avhandlas 10/12 hos MrsData och hon har vid ett svagt tillfälle lovat oss en miniNobelmiddag.

Vi i bokcirkeln "Plejaderna" utvärderar böcker tillsammans ungefär var sjätte vecka. Jag är allt för upptagen för att varje gång hinna skriva ner våra utvärderingar här i den utsträckning som jag själv vill. Men, om ni vill läsa vilka böcker vi läst och vad vi tyckt om dem så är Mrs Data mycket flitigare och duktigare än vad jag är och alla hennes utvärderingar, som bygger på våra samtal, hittar du här.

2 kommentarer:

  1. Apapapap! Jag lovade ett kafferep - det var ni som sa nobelmiddag. Basattduvet. Och inte tror du ska få anklever och spunnet socker. ;)

    SvaraRadera
  2. Ja ja okej då, men man kan ju alltid drömma ;) fast kanske inte om anklever, och framförallt inte i samband med spunnet socker.

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive