lördag 2 juli 2011

Synopsisskrivande

Jag provar något jag aldrig riktigt gjort tidigare men jag känner mig tvingad till nu. Jag har skrivit färdigt råmanuset till min bok Alvhilda men den boken är inte längre ensam. Det är den första boken i en trilogi, har jag märkt, och de andra två böckerna har börjat pocka på sin uppmärksamhet samt att de och förändrat en del av det som händer och sker i den första. Jag vet precis hur hela storyn ska sluta och den hänger ju ihop och korsas med det som händer i första boken, så det är viktigt att allt blir helt rätt. Det innebär att jag inte tror att jag kan anse att första boken är klar förrän sista boken är det för vissa saker som skrivs i den kan förändra saker i första, om det skulle hända alltså.

För att inte de senare böckerna skall störa mitt nuvarande projekt, alltså bok ett i trilogin, måste jag lägga dem ifrån mig. Jag har kommit på att det enda sättet för mig att göra det är genom att skriva ut synopsisar så jag får det att lägga sig. Jag kan då gå in och skriva till eller dra ifrån, snabbt och lätt när en tanke stör mig. Jag har skrivit synopsisen för första boken men det blev svårt mot slutet, eftersom de andra två böckerna har ändrat slutet på den första, och det var uppenbarligen inte helt klart än. Det är nämligen väldigt mycket som kommer ändras i slutet på grund av hur hela storyn kommer förlöpa, och bilderna var inte helt klara.

Eftersom jag är helt ny på detta så vet jag inte ens om jag gjort det hela på rätt sätt utan chansar lite. Jag har väldigt enkelt skrivit en överblick över boken, vad som händer kärnhändelser och ordningen. Jag har inte stolpat något utan skrivit löpande. Alla erfarna som känner att de har något att lära ut får gärna kasta sig över mig nu och rätta mig så jag hamnar på rätt väg i mitt projekt.

Nu ska jag fortsätta fördjupa mig i Alvhilda, Steven och Rangvalds liv och leverne.

1 kommentar:

  1. Finns det verkligen ett "rätt" sätt att skriva på då? Är det inte så att det sättet som passar dig att skriva på är rätt sätt för dig? Tänker jag. Det finns säkert lika många sätt att skriva på som det finns författare, men det är klart att man kan ge tricks och tips till varandra. Däremot känner jag helt spontant att det sätt du skriver på är rätt om du tycker det känns så.

    Om det är som du skriver, att trilogins olika delar kan förändra skeenden i de andra delarna, kan det nog vara klokt att att skriva utkast/synopsisar på alla delarna, och kanske till och med skriva dem helt färdiga tillsammans. I varje fall så långt att du känner att storyn inte kommer förändra sig mer.

    Äsch vilken lång kommentar det HÄR blev då. Vi tar resten på prommisen imorgon.

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive