onsdag 20 juli 2011

femtiotalskjol för dummies part one

eller "historien om när Perny sydde en femtiotalskjol del ett" fast det är nästan en lite för lång titel.
Jag är ju lite för... *harkel* yppig, kurvig, fruktbarhetsgudinnebyggd... så jag har inte hittat någon femtiotalsklänning inför det stundande bröllopet om mindre än två veckor. Det verkar som om man inte får ha ett bystmått över F eller en rumpa större än 100 cm, så jag har snällt fått sy en själv. Nu kan här tilläggas att jag inte kan sy. Alltså, jag kan i teorin sy, jag vet hur man gör, hur en symaskin fungerar men det går ändå åt helvete så fort jag försöker. Jag hittade det tyg jag vill ha, egentligen var det en gardin i två längder, men varför ska man vara petig. Jag har nu dragit på det i två dagar då jag varit trött och lite feg, men i dag gav jag mig fasen på det och tog tjuren vid hornen.

Jag hade läst mig till hur jag skulle göra och fått fina tips av grannen på jobbet, som förövrigt är väldigt orolig för hur det ska gå för mig, trasselsuddaren.

Tipset jag fått är att jag ska mäta midjan, ta bort tre centimeter och dela det med sex. Sedan ska jag ta tyget och mäta från hörnet först åt ena hållet och sedan åt andra och göra en cirkelform från kant till kant. Sedan ska jag mäta kjolen längd därifrån och ner längs med båda kanterna och även där göra en cirkelform från kant till kant och så skulle jag klippa ut. Inte så svårt, eller hur?

Fyra stycken skulle jag göra. Och sedan sy ihop och så skulle det vara klart (förutom lite fållning, lite midja och lite annat finfint, som blixtlås eller knappar.

Eftersom jag är en försiktig människa och vet hur kass jag är på att sy, tog jag det säkra före det osäkra och gjorde en lakanskjol först.

Jag mätte, jag klippte och jag tråcklade

Och så provade jag och se på fasen
DET BLEV EN KJOL!
På andra bilden kan man även se
den röda underkjolen som skall synas
i underkant på den färdiga outfiten

Efter det vågade jag mig i kast med det riktiga tyget
jag mätte och jag klippte.
Resten får jag göra en annan dag.

2 kommentarer:

  1. En sån jkol fast längre vill jag ha. Jag vill ha en utförligare beskrivning på hur du mätte och grejade innan du klippte för det där ser ju kanonbra ut :) Men det tar vi nån gång när vi ses.

    SvaraRadera
  2. Haha och kjol stavas ju kjol,,inte jkol :D

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive