söndag 26 juni 2011

Vilsen i fasen

Tidigare när jag aldrig skrivit färdigt ett råmanus så skrev velade jag i den fasen. Jag kunde inte skriva framåt utan fastnade i redigeringen av det jag precis skrivit istället för att skriva färdigt allt och ha ett råmanus att jobb med.

Nu har jag ett råmanus som jag först inte lät ligga tillräckligt länge utan började pilla på direkt. Det var inte riktigt bra för jag tappade sugen och kände inte för storyn och allt blev blä. Nu däremot har den vaknat i genom och jag lever med karaktären och händelser och nu är jag lite vilsen igen. Jag vill göra rätt direkt nu för att slippa vela vilket kan dra ut på tiden i flera år (har jag märkt).

Jag började från kapitel ett och började redigera det men medan jag gjort det har det dykt upp saker jag kommit på satt jag vill ändra senare i boken. Stora händelser som jag vill lägga till saker jag vill dra bort saker som helt ska ändras. Jag har hela tiden kämpat i tidslinjen och gått kapitel för kapitel och även om mina tankar kanske egentligen varit någon annanstans så har det ändå funnits massor som jag känt att jag måste ändra på där jag är vilket fall, så det är inte som att jag sitter rastlös när jag jobbar där jag inte är i tanken. Problemen blir dock att i bland när jag ändrat på något så måste jag vilket fall ändå gå tillbaka sedan för det ändrar saker som redan har hänt.

Hur ska man arbeta i den här fasen?
Ska jag hoppa fram och tillbaka i manuset och pilla där jag just för stunden får en ingivelse att jag vill ändra, eller ska jag ta det steg för steg, kapitel för kapitel och ändra när jag kommer dit. Maken tycker jag ska hoppa, jag vet inte. Jag hoppas att någon där ute har gått igenom det jag gjort och kan ge mig konkreta tips.

2 kommentarer:

  1. Jag har inte gått igenom processen, men nog verkar det klokt att i ett första skede hoppa i manuset och redigera där du har tankarna istället för att tvinga tankarna till just det kapitel som är på tur. Tycker jag.

    Och sedan, de dagar du inte är i tankarna på vissa ställen i texten, gå tillbaka och redigera i "rätt" ordning. Kanske...

    SvaraRadera
  2. Jag är alltid i texten, jag drömmer nya saker varje natt och hela dagarna utspelar sig saker i hjärnan, det är därför jag är så disträ hela tiden :)

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive