torsdag 23 juni 2011

Jag och mina vampyrer


Jag håller ju på att söka med ljus och lykta efter riktigt bra vampyrserier som jag kan bli inspirerad av till min roman som jag håller på att skriva. Jag älskade ju "En vampyrs bekännelse" och har väl letat efter någon bok som uppnår samma kaliber. Frågan är vad jag egentligen letar efter när jag säger att jag letar efter någon som kommer upp till samma nivå. Är det storyn i sig eller är det berättandet som jag fastnat för?

Just i fråga om en vampyrs bekännelse tror jag det är språket och sättet boken är berättad på. Den är poetisk, djup och går mer in på känslor än på meningslöst dravel. Det kan jag hitta i en annan bok som inte handlar om just vampyrer, men, jag vill ju hitta en vampyrbok till som liksom får mig att fastna. Nästan alla vampyrböcker jag hittar står på ungdomshyllorna men jag vill inte ha en vampyrbok som är riktad till en ungdom, jag vill ha en som är riktad till en vuxen, utan att det för den delen måste vara en tantsnuskbok.

Vi pratade lite om det på jobbet idag. En tjej som också är helt inne i vampyr- och fantasysvängen sa att det kommer mer och mer vuxenböcker i den genren. Jag trodde att det kan ha att göra med ett generationsskifte där vi som började snöa in oss på skräck i ungdomsåren nu har vuxit upp och fortsätter kräva våra kalla kårar i bokform.

Jag har dock fastnat för en serie ändå. Det är en ungdomsserie och den är i mångt och mycket inte så djupt berättad men storyn i sig har jag fastnat för:

House of night

Den är som sagt en fjortisserie där språket inte alltid känns direkt utmanande och där man känner att det är tonåringar det handlar om vilket kan få en att sucka uppgivet med jämna mellanrum, men, och ja det är ett jättemen, jag har totalfastnat för själva storyn. Jag har precis påbörjat fjärde boken i serien, som jag tror är på sex böcker, och ska få låna de två sista av samma jobbarkompis som jag pratade om just skräck och SiFi idag. Det är inte för mycket testosteron, de är ungdomar och har triviala ungdomsproblem som liksom förstärks av att de samtidigt går igenom ytterligare en förändringsprocess, att bli vampyrer. De är nämligen inte födda till vampyrer utan vissa utvecklas till vampyrer i tonåren.

Borde ha läst färdigt serien om två till tre veckor, jag återkommer med en helhetsbedömning då.

5 kommentarer:

 1. Du vet väl att "En vampyrs bekännelse" är första boken av Anne Rice om vampyrer? Alla är inte översatta till svenska, men de som är det finns i min bokhylla. "Nattens furste", om Lestat, är faktiskt snäppet bättre än "En vampyrs bekännelse" fast annorlunda. Vill du att jag tar med den imorgon?

  SvaraRadera
 2. Väldigt gärna :) Vill du läsa resten i serien av vampyrakademien?

  SvaraRadera
 3. Dels den, dels den du läser nu. Men vi kan ju börja med vampyrakademien eftersom jag nu har 12 böcker ligger och väntar på att bli lästa. ;)

  SvaraRadera
 4. Jo, jag vet ju det att du har en ganska bra hög med böcker som ligger där och väntar på dig och eftersom du redan börjat med vampyrakademien tänkte jag att du lika gärna skulle fortsätta med den först. Men tar det för lång tid kanske jag vill läsa den vet du ;) jag ska ju läsa den sen efter att jag läst färdigt house of night-serien, bokcirkelboken och nattens furste

  SvaraRadera
 5. Då har jag nog hunnit igenom Vampyrakademien. Man kan väl prioritera! ;)

  SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive